Тимошенко не дає спокою досвід ДТЕКу

Точка зору

Кабінет міністрів загорівся ідеєю системного управління енергетичним бізнесом. Представники БЮТу не приховують, що вивчили досвід роботи компанії ДТЕК, і саме тому вирішили збудувати аналогічне державне підприємство.

Ініціатива створення вертикально-інтегрованого енергетичного холдингу з енергогенеруючої компанії "Центренерго" з вуглевидобувними "Свердловантрацит" та "Ровенькиантрацит" прозвучала, що найцікавіше, від шахтарів, а не від електриків.

Її озвучив генеральний директор "Свердловантрациту" Олександр Плювако. Натомість, у компанії "Центренерго" від коментарів відмовилися, мотивуючи це тим, що не встигли вивчити пропозицію вугільників.

Аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква пояснив, що з-поміж інших генкомпаній "Центренерго" вибрано з двох причин: по-перше, компанія повністю підконтрольна державі, і по-друге, вугільні об'єднання "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" здійснюють більшу частину поставок на електростанції цієї компанії.

За словами експерта, собівартість вугілля на цих вугільних підприємствах нижча, ніж середня по Україні, завдяки якіснішим і доступнішим вугільним пластам. На "Ровенькиантрациті" вона складає 470грн/т, а на "Свердловантрациті" – 430 грн./т.

"Центренерго" зараз закуповує вугілля по 527 грн./т, тому таке об'єднання має сенс, адже компанія зможе отримати доступ до більш дешевого вугілля. Для шахт така інтеграція буде вигідною, якщо вони отримають від "Центренерго" ціну, вищу за ту, яку платить "Вугілля України", – зазначає експерт.

Прохолоду у відгуках енергетиків про можливе об'єднання пояснив аналітик інвесткомпанії Astrum Денис Бєлов. За його словами, відкритим залишається питання про "центр прибутку" майбутньої компанії: "Центренерго" зможе отримати вигоду при її розподіленні хоча б порівну між нею й шахтами.

"Але можливе створення єдиної управляючої компанії, яка буде отримувати всі прибутки. При такому сценарії акції "Центренерго" не будуть користуватися інтересом у учасників фондового ринку", – вважає експерт.

Шахтарський пафос

А куратор вугільної галузі від БЮТ, депутат Верховної Ради Наталія Королевська, яка є співавтором ідеї такого об'єднання, приділяє увагу неціновим факторам.

"Для "Ровеньків" і для "Свердловки" головне – це постійний ринок збуту. Вони були зав'язані на металургії і експорті, а криза показала, що захищені тільки підприємства, орієнтовані на внутрішній ринок. І для шахтарів сьогодні стратегічна задача: розмістити той об'єм, який робить їх виробництво беззбитковим, на внутрішньому ринку", – поділилася планами депутат.

Наразі ці два об'єкти фактично витягують оптову ціну електроенергетики, тримаючи її на рівні 527 гривень за тону, а не понад 2 тисяч гривень, якою є собівартість у деяких інших вугільних об'єднаннях.

За даними Наталії Королевської, ці вугільні підприємства не є дотаційними, і тільки в період, коли в них не було реалізації, їх змушені були дотувати на виплату зарплати. А в нормальному балансі вони працюють на грані рентабельності.

"Тому ви знаєте, скільки разів різні олігархи проявляли до них свій інтерес. Але ці об'єднання поки що не хочуть приватизації, не хочуть, щоб до них прийшов випадковий власник, скористався, а потім угробив. Від кожного з них залежить життя порядку 250 тисяч людей", – запевняє депутат.

Модернізація і приватизація

Щоправда, депутатка не приховує, що вертикально-інтегрований холдинг створюється саме "під приватизацію". За її словами, це дозволить майбутньому об'єднанню увійти в десятку найцікавіших для приватизації об'єктів.

І в цьому зараз криється найбільше перепона для створення державного холдингу. Адже "Центренерго" має міноритарних приватних акціонерів, а "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" – державні компанії, приватизація яких заборонена законом.

"Виходить такий непоєднуваний мікс господарських товариств. І для того, щоб вугільні підприємства корпоратизувати, необхідне рішення Верховної Ради. І тут може бути багато політичних моментів, оскільки на ці об'єкти вже давно нерівно дихають деякі олігархи в нашій країні", – застерігає Королевська.

Серед інших перепон для створення такого об'єднання – недостатня сумісність вугілля з котлами ТЕС. За словами Наталії Королевської, зараз енергоблоки Вуглегірської, Зміївської й Трипільської ТЕС працюють на суміші вугілля газової групи та антрациту. А після об'єднання – потрібно буде переходити на чистий антрацит.

"Щомісяця на "Центренерго" збільшують частку антрацитової групи, тому що вона виявилася незатребуваною на українському ринку. В червні уже випробували на одному блоці цю програму і залишилися задоволені, тому що особливих інвестицій там, як таких, не потрібно", – хвалиться Королевська.

За її словами, поки що тільки одиниці котлів працюють на антрацитовій групі, а решта стоять законсервовані ще з тих часів, коли газ був дешевий.

"Сьогодні саме час ці котли розконсервувати, почати модернізувати їх, щоб можна було повністю відмовитися від мазуту і від газу для "підсвічення" вугілля, і це дозволить навіть знизити ціни на електроенергію", – рекомендує депутатка.

Існує ще один негативний наслідок від створення вертикально-інтегрованого холдингу.

"Вилучення таких шахт, як "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит", зі складу холдингу "Вугілля України", збільшить собівартість і, відповідно, ціну вугілля, яке реалізуватиме цей холдинг. Таким чином, постраждають інші підприємства, які купують це вугілля, перш за все – "Західенерго" і "Донбасенерго", – додає Денис Саква.

Однак Наталія Королевська долями цих підприємств не переймається, тому що у відповідь на питання про них заговорила про "вільний ринок".

"Державне регулювання необхідне тільки в період кризи: останні півроку тільки завдяки йому вугільна галузь виграла. Але це має бути дуже тимчасовим заходом. За рахунок ринку відбудеться легалізація", – запевняє представниця БЮТу.

Холдинг на експорт

Мінвуглепром розглядає створення ще одного об'єднання вугільників і енергетиків. Його планується створити з експортно-орієнтованої Бурштинської ТЕС, яка входить до складу "Західенерго", та вугільних об'єднань "Волиньвугілля", "Львіввугілля".

Таку ідею випустив у світ міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець. Однак імовірність його створення – набагато менша, ніж у розглянутого вище.

Зокрема, виведення найперспективнішої ТЕС зі складу генкомпанії може заблокувати її менеджмент. Окрім того, у фінансовому плані західноукраїнські шахти – не такі перспективні.

Собівартість тонни продукції на "Львіввугіллі" у першому півріччі 2009 року склала 726 гривень, а на "Волиньвугіллі" – 581 гривню. Тому їхня продукція при прямих поставках ніяк не вийде дешевшою, ніж оптова ціна ДП "Вугілля України".

Хоча, за словами Королевської, важить не лише ціна, а й ряд інших переваг об'єднання, таких, як уникнення дублювання функцій, подвійного оподаткування тощо. Але, без сумніву, західноукраїнський аналог ДТЕКа набагато менш перспективний, ніж східноукраїнський.

Артем Захарченко

Новини

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

ВСІ НОВИНИ ⇢