Світова економіка: діагноз – важка дистрофія

Точка зору

Чи правда, що Штатам краще? Чи дійсно найбільша економіка світу припинила падати, і почала відроджуватися? Чи правда, що Японія, Німеччина, Франція, Великобританія та Росія вийшли з рецесії? Або це всього лише голос пропаганди, яка прагне видати бажане за дійсне?

Деякі іноземні та вітчизняні експерти останнім часом почали прогнозувати близьке одужання світової економіки. З іншого боку, навіть в самих Сполучених штатах існує коло експертів, які досить песимістично оцінюють поточний стан економіки.

"Економічна правда" вирішила детально проаналізувати стан найбільшої економіки світу, а також її вплив на провідні країни світу та Україну.

Обама розпочав…

1 серпня президент США Барак Обама звернувся до американського народу з оптимістичною промовою. Він визнав, що ВВП і безробіття виявилися набагато більшими, ніж передбачалося. Проте, в цілому президент заявив про початок відновлення економіки.

"Ми отримали звіт по ВВП. Він показав, що у перші місяці цього року рецесія, з якою ми зіткнулися, була набагато глибшою, ніж будь-хто думав. Але також я зрозумів, що в останні місяці економіка веде себе порівняно краще, ніж очікувалося", – сказав Обама.

Президент США віддав належне всім програмам пожвавлення економіки, які використовувала його адміністрація. Саме завдяки їм, відзначив президент, вдалося зупинити падіння.

Найефективнішою програмою він назвав Recovery Act (Закон про відновлення), згідно з яким повинні бути витрачені 787 мільярдів доларів. З них 288 мільярдів – на зниження податків, а 499 мільярдів – на інвестування в інфраструктуру (дороги, мости, канали), охорону здоров'я, енергетику та освіту.

"Закон працює, але нашій економіці потрібні довгострокові інвестиції в інновації, щоб забезпечити довгострокове зростання. Нам необхідно знову схопити дух інновацій, який завжди рухав Америку вперед. Це означає – знову отримати найосвіченішу і висококваліфіковану робочу силу в світі", – підкреслив Обама.

Напередодні його виступу Національне бюро економічного аналізу (NBER) опублікувало останні дані по валовому внутрішньому продукту США. У другому кварталі 2009 року ВВП впав на 1%. Це виявилося істотно меншою цифрою, ніж -6,4% у першому кварталі. Саме це явище назвав позитивом Обама.

"На порівняно незначне падіння реального ВВП вплинули: зменшення падіння в інвестиціях підприємств, підвищені витрати уряду і зменшення провалу в будівництві нових будинків. У той же час спад прискорювався зменшенням споживчих видатків і не таке стрімке, як очікувалося, зниження імпорту", – йдеться в пояснювальній записці NBER.

Ще одне приємне для США явище – скорочення величезного розриву між експортом і імпортом. Він все ще зберігається, але за рік зменшився вдвічі. У травні країна ввозила на 26 мільярдів доларів більше, ніж продавала за кордон. Це теж свого роду позитив. Ще в 2008 році розрив перевищував 60 мільярдів доларів.

Його підтримали…

Машина пропаганди в США працює краще, ніж будь-де у світі. Виступ президента було підтримано численними аналітиками та чиновниками. Всі їхні заяви дивно схожі один на одну. У них побічно згадується, що оголошувати про завершення кризи ще рано, і на відновлення піде багато часу. Однак у кілька разів більше слів приділяється позитиву.

Наприклад, 27-й президент Гарвардського університету і економічний консультант Білого дому Ларрі Саммерс в середині серпня заявив, що фундамент для відновлення зростання закладений.

Він підкреслив, що до закінчення кризи ще далеко, зате вже є багато ознак того, що економіка США відроджується. "За більш очевидними індикаторами, такими як ринок акцій, за менш очевидними – такими як кредитні спреди … по форвардних ринках і тому, що вони думають про ціни на будинки …відчувається помітно стабільне повернення до норми", – сказав Саммерс.

Одночасно з ним виступили представники Федеральної резервної системи. Американський центробанк заявив, що економіка США демонструє ознаки стабілізації через два роки після початку найглибшої кризи за десятиліття. "Інформація, яка з'явилася з тих пір, як Комітет з операцій на відкритому ринку збирався в червні, говорить про те, що економічна активність стабілізується. Умови на фінансових ринках покращилися за останні тижні", – відзначили в ФРС.

Центральні банкіри дали зрозуміти, що розраховують на закінчення рецесії. Більш того, вперше з серпня 2008 року вони не згадали про спад економіки. Хоча, природно, із застереженням, що економіка як і раніше нестійка, тому що роботодавці все ще звільняють працівників, а компанії скорочують інвестиції.

Відразу багато експертів поліпшили свої прогнози зростання ВВП. Консенсус-прогноз показав, що в третьому кварталі очікується збільшення американського ВВП до 2,4% в річному обчисленні. До цього зростання прогнозували всього лише на рівні 0,4%. Точно так само експерти поліпшили свої очікування в четвертому кварталу – з 1,7% до 2,2% зростання.

Варто визнати, що для такого оптимізму є підстави. Протягом серпня один за одними виходили гарні макроекономічні показники по США. Обама згадав найбільший показник – ВВП, який загальмував падіння в другому кварталі. У червні 2009 року другий місяць поспіль росли ціни на будинки для однієї сім'ї. У річному підрахунку вартість житла в 20-ти великих містах впала приблизно на 15,4%, однак у червні вона вже зросла на 1,4%.

У липні збільшилися реальні доходи населення. Зафіксовані 0,4% приросту – дуже чудова цифра для США. Місяцем раніше було відзначено падіння на 1,2%. У цілому, дивлячись на графіки з останнього звіту Групи економічних радників при Білому домі, можна сповнитися оптимізму щодо майбутнього Штатів.

Всі ці цифри – з області позитиву. Спираючись на подібні графіки, американська влада розповідає усьому світу про швидке відновлення економіки США.

І не тільки в США

У світі нова мода на американський оптимізм. В серпні тільки ледачі не говорили, що їхня економіка вийшла з рецесії і почала зростати. Зокрема, позитивно висловилися Німеччина, Франція, Японія, Великобританія і навіть Росія.

В середині серпня Японія повідомила, що у квітні-червні економіка країни зросла на 0,9%. Мешканці країни сонця, що сходить на радощах рапортували, що найдовша з часів Другої світової війни рецесія закінчена завдяки експорту і урядовій програмі стимулів.

Радість не могли зіпсувати боязкі попередження аналітиків про те, що відновлення не буде довгим. Японців можна зрозуміти, тому що це зростання виявилося першим після п'яти кварталів падіння. У річному обчисленні, воно склало 3,7%. До цього в жовтні-грудні 2008 року ВВП впав на 3,5%, а в січні-березні 2009 року – на 3,1%.

Бадьору заяву зробили французи. Німеччина теж вийшла з рецесії, відзначило Федеральне статистичне управління країни 25 серпня. У другому кварталі економіка країни розширилася на 0,3% в порівнянні з попереднім кварталом.

Це піднесли як досягнення, тому що до цього чотири квартали економіка падала. Варто визнати, поки що успіх дуже хиткий. В останній квартал 2008 року економіка Німеччини "стиснулася" на 7,1%, а в першому кварталі 2009-го – на 3,8%.

Британія також повідомила про вихід з рецесії. У середині серпня міністр фінансів країни Алістер Дарлінг заявив, що відновлення зростання економіки Великобританії очікується до кінця 2009 року. Щоправда, похвалитися навіть нульовим приростом йому при цьому не вдалося. У другому кварталі ВВП Британії впав на 0,8%.

"Нам потрібно обережно ставитися до таких цифр, почекати і подивитися, як вони будуть переглядатися. Якщо подивитися на прогнози незалежних експертів, які вони дали за останні декілька тижнів і місяців, вони всі сходяться на думці … що британська економіка відновить ріст до кінця поточного року, а в наступному – ми побачимо помірну позитивну тенденцію", – обнадіяв Дарлінг.

І навіть кризова Росія поспішила не вдарити обличчям в багнюку. Наприкінці серпня перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов заявив: "Пішло зростання". Ця лаконічна відповідь пролунала на запитання агентства Reuters про те, чи виходить російська економіки з рецесії подібно до німецької. "Ми подивимося (наскільки стійке зростання – авт.). Треба хоча б протягом трьох місяців це зростання проспостерігати", – уточнив Шувалов.

До цього, у другому кварталі, ВВП РФ впав на 10,9% до другого кварталу 2008 року. Хоча, звичайно, до першого кварталу 2009 року він виріс на 7,5%.

За кілька днів до заяви Шувалова, заступник міністра економічного розвитку Андрій Клепач запевняв, що російська економіка поки не демонструє ознак стійкого зростання, і вони навряд чи з'являться восени без різкого поліпшення зовнішньої кон'юнктури.

Мабуть, найбільш чесними в розмовах про відновлення виявилися китайці. Майстерня світу майже не відчула на собі явища під назвою "криза". Цього року, за оцінками аналітиків Goldman Sachs, ВВП Китаю може вирости на 9,4%, хоча офіційний прогноз китайської влади становить 8%. Вже відомо, що в другому кварталі 2009 року темпи зростання ВВП прискорилися до 7,9% після уповільнення до 6,1% у січні-березні.

Оптимізм поширюється і на майбутнє Китаю. За попередніми даними, у першому кварталі 2010 року зростання ВВП країни може перевищити 10%.

Наприкінці серпня керівники всіх центральних банків збиралися на щорічну конференцію, щоб поговорити на тему, відступаючої кризи. Ще до зустрічі вони роздули оптимізм до масштабів планети.

На початку серпня голова Європейського Центробанку Жан-Клод Тріше заявив – світова економіка більше не знаходиться у вільному падінні, хоча все ще скорочується. "Ми виходимо з періоду вільного падіння, але все ще спостерігаємо скорочення (економічної активності- авт.) і повинні остерігатися надмірного оптимізму", – заявив він.

Через півмісяця йому почала підспівувати ФРС. "Після різкого падіння минулого року економічна активність начебто починає вирівнюватися, як у США, так і за кордоном, а перспективи повернення до зростання найближчим часом бачаться хорошими. Хоча нам вдалося уникнути гіршого, в майбутньому нас ще чекають труднощі", – заявив 21 серпня голова американського центробанку Бен Бернанке.

За традицією, ЗМІ не помітили застереження ФРС про те, що "відновлення, судячи з усього, спочатку буде досить повільним, а безробіття буде тільки поступово відступати з високих рівнів".

Природно, ці бадьорі висловлювання підтвердив Міжнародний валютний фонд. За словами економіста МВФ Олів'є Бланшара, відновлення світової економіки вже почалося.

Але якою ціною?

У всіх цих бадьорих висловлюваннях є один недолік. Вони говорять лише про частину явища, і не розкривають, за рахунок яких зусиль зупинена криза.

А ще майже всі експерти назвали важливу причину, яка може повернути назад всі досягнення – банки не кредитують. Банки стали з великою обережністю ставитися до потенційних позичальників, намагаючись уникнути повторення помилок, зроблених у роки дешевих кредитів.

В результаті, вони обмежили обсяг видаваних позик і підвищили їх вартість, щоб зміцнити свої баланси. Все це відбувається на тлі рекордно низьких процентних ставок.

Голова Європейського центробанку Жан-Клод Тріше визнав, що саме дії ЄЦБ, вжиті з моменту загострення фінансової кризи у вересні 2008 року, запобігли серйозній катастрофі.

"Заради справедливості слід зазначити, що стався серйозний економічний спад, отже, попит на кредити зменшився … але з нашої точки зору, перешкоди для кредитування ще існують, і тому наше послання до банків полягає в тому, що вони повинні виконувати свої обов'язки", – сказав Тріше.

Влада Німеччини занепокоєна тим, що наступного року умови кредитування можуть погіршитися. Такий сценарій може загальмувати ледве почате відновлення найбільшої європейської економіки.

В першій половині серпня британський центробанк розширив програму збільшення грошової маси в економіці на 50 мільярдів фунтів до 175 мільярдів. При цьому він повідомив, що змушений був зробити так тому, що економіці стало не вистачати кредитів.

За офіційними даними, саме з цієї причини в другому кварталі більше 5 тисяч британських компаній стали банкрутами. Це майже на 40% більше, ніж у другому кварталі 2008 року.

У Японії експерти побоюються, що з початку нового року швидкість відновлення може сповільнитися, одночасно із закінченням програми державних стимулів. Зокрема, держава витратилася на стимулювання споживання, яке дає 60% ВВП.

Японці отримували з бюджету одноразові платежі та субсидії для придбання енергозберігаючих автомобілів та домашньої техніки. Смішно, але державні видатки збільшили на 8,1% лише для того, щоб споживчі витрати виросли на 0,8%. Така ціна "виходу Японії з рецесії".

Ще трохи до відновлення Японії додав сусідній Китай, в якому уряд витратив 585 мільярдів доларів на стимулювання попиту, прискоривши зростання ВВП з 6,1% до 7,9%.

"Позитивні дані забезпечені стимулюючими заходами в Японії і за кордоном, отже японська економіка далека від самостійного зростання. Рівень зростання за липень-вересень, ймовірно, буде таким же, як у квітні-червні, а потім темпи зростання, як очікується, сповільняться, так як вплив урядових стимулів закінчиться ", – вважає Кіохеі Morita з Barclays Capital.

Навіть зростаючий Китай проводить антикризову політику. Величезній економіці загрожують три речі – падіння зовнішнього попиту на китайські товари, зменшення інвестицій в Китай і згортання кредитування.

Зокрема, в липні обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку Китаю скоротився десятий місяць поспіль до 5,36 мільярдів доларів, що нижче за показник аналогічного періоду 2008 року на 35,7%. Глобальні компанії на тлі кризи заморозили плани розширення. Ще в липні банки видали позик вчетверо менше, ніж видавали в першому півріччі.

Наприкінці серпня прем'єр-міністр Вень Цзябао пообіцяв, що уряд буде підтримувати стабільний рівень кредитування та доступ до ліквідності, щоб допомогти економіці.

"Нам потрібно чітко розуміти, що основи відновлення нестійкі, неміцні і незбалансовані. Збереження стабільного і досить високого економічного зростання залишається нашим головним завданням. Ефект деяких короткострокових заходів буде поступово зникати, однак для того, щоб побачити результати середньо-та довгострокових заходів, буде потрібно певний час, а в економічних операціях з'являється багато нових труднощів і проблем", – вважає лідер китайців.

Також в кінці серпня вперше заговорили про те, що в 2010 році грошово-кредитна політика Китаю продовжить бути м'якою та стимулюючою. Це потрібно, щоб зростання ВВП країни перевищило 10% вже у першому кварталі наступного року.

Заступник міністра економічного розвитку Росії Андрій Клепач визнає – економіка країни поки не демонструє ознак сталого зростання. І навряд чи вони з'являться восени без різкого поліпшення зовнішньої кон'юнктури. І це незважаючи на те, що за липень падіння в промисловості на 10,8% було найпомірнішими з грудня 2008 року, а по відношенню до червня навіть зросло на 4,7%.

"Поки сильного стійкого зростання немає. Восени ми його не очікуємо за рахунок внутрішніх ресурсів. Поки ми сподіваємося, що восени погіршення не буде", – сказав Клепач.

З огляду на таку реальність, розповіді про вихід світовій економіці з рецесії пропонуємо вважати невиправданим оптимізмом. Єдине, що є на сьогодні – це надзусилля урядів, завдяки яким вдалося зупинити обвал найбільших економік світу.

Насилу стабілізувавши ситуацію, тепер вони намагаються розкрутити машину пропаганди. Мета більш ніж свята – потрібно переконати бізнес зростати, а банки – кредитувати. Інакше все буде марно. Бюджети не бездонні.

Далі буде…

Сергій Лямець

Новини

27 Січня 2024

Експорт брухту з України у 2023 році зріс в 3,4 раза

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

ВСІ НОВИНИ ⇢