Перший раз безкоштовно: як ЕП шукала кредит під 0% і що з цього вийшло

Точка зору

Чи справді можна взяти безкоштовний кредит онлайн, і чому цей ринок так швидко виріс за останній час. Подробиці в експерименті ЕП.

"Гроші в кредит на карту онлайн", "Миттєвий кредит онлайн", "0% з будь-якою кредитною історією", "Безвідсотковий кредит без переплат", " 20 000 за 5 хвилин під 0%".

Інтернет та телебачення заполонила нав'язлива і агресивна реклама про доступні гроші через онлайн-кредитування. Цей ринок набирає шалених обертів і все більше людей користуються послугами компаній, які пропонують мікро-кредити, та й ще "під 0%".

Утім, твердо пам'ятаючи, що "безкоштовним буває лише сир у мишоловці", автор "Економічної правди" на деякий час перетворився на активного шукача "легких" кредитів, щоб перевірити, чи відповідають ці слогани дійсності.

Чи справді можна взяти безкоштовний кредит, і що собою уявляє ринок мікрокредитування, який за обсягами наданих кредитів уже перегнав банки?

В пошуках "легких грошей"

За останні роки, на фоні фінансової кризи і колосального падіння рівня доходів у населення, помітно зросла кількість фінансових компаній, які кредитують на невеликі суми, але під дуже великий відсоток.

Вони працюють як "фінансові компанії" і контролюються Національною комісією, що здійснює регулювання фінансових послуг. (цей орган мав би бути ліквідований ще декілька років тому, але Верховна рада так і не змогла ухвалити закон про так званий "спліт", який би підпорядкував нагляд за такими компаніями Національному банку, ЕП).

За даними згаданої комісії, за 2017 рік відбулося збільшення активів фінансових компаній на 10,5% , або на 10 млрд грн. У авангарді цього процесу знаходяться саме ті фінансові компанії, що надають позикові кошти. 

Обсяг надання таких послуг в Україні, згідно з даними Нацкомфінпослуг, збільшився на 365,8%, або на 21,1 млрд грн. Серед них якраз чимало фінансових компаній, що працюють з мікропозиками.

Фактично ці компанії уже відібрали лідерство у традиційних банків, які за минулий рік змогли видати теж близько 20 млрд споживчих кредитів. Назвати цю тенденцію позитивною однозначно не можна, адже вона радше показує погіршення ситуації з реальними доходами населення. До таких компаній переважно звертаються люди, що потрапили в скрутну ситуацію.

Сьогодні на ринку існує понад 30 компаній, які готові миттєво прокредитувати онлайн.  Чимало компаній при цьому обіцяє зробити це майже за дарма. За допомогою запиту "кредит 0%" у пошуковій системі легко можна натрапити на агрегатор таких позик.

КАРТИНКА 1
КАРТИНКА 2
КАРТИНКА 3

Кількість кредитів під 0% здивувала автора. Тож ЕП вирішили перевірити, чи дійсно компанії не закладають туди прихованих комісій.

0% — для новачка

Першою компанією, де вдалось взяти кредит, стала Moneyveo. Тут автор спочатку взяв в кредит символічні 500 грн строком на 5 днів і повернув їх одразу через 10 хвилин. Ніяких прихованих комісій за це платити не довелось, витрати на платежі становили лише 2,8 гривні.

При цьому скоринг-система установи не передбачала надання сканкопій документів, дзвінків родичам або близьким.

Проте, коли автор вдруге взяв кредит в тій же самій установі, на більшу суму, результат уже виявися зовсім іншим. За користування позикою на 4 тис. гривень на кілька днів треба було повернути уже 4200.

Виконавши договір завчасно, автор заплатив за день користування, а фактично декількох хвилин, лише 68 гривень.

КАРТИНКА 4
КАРТИНКА 5

Якщо вам здається, що це невеликі гроші, то спробуйте взяти позику на місяць. У разі, якщо ви берете 4 тис. гривень на місяць, то повернути через 30 днів вам необхідно вже 6 тис. гривнень. Тобто, виходить, що реальна кредитна ставка становить близько 600% річних.

КАРТИНКА 6

Після цього автор намагався взяти кредит під 0% на більшу суму коштів.

Насправді, можна знайти більш привабливі варіанти. Наприклад, компанія Megagroshi за користування сумою в 3 тис. грн на два тижні пропонувала заплатити лише 4 грн.

Натисніть для збільшення

Натисніть для збільшення

Проте зазначену суму під такий відсоток  в компанії у підсумку не дали. До автора зателефонував оператор і почав дізнаватися, на які цілі йому потрібен кредит. Після відповіді про те, що кошти потрібні на квиток до Москви, йому запропонували лише 750 грн за тими ж самими умовами.

Після завантаження всіх необхідних документів, телефонних дзвінків по трьом залишеним номерам близьких, суму в 3 тис. грн погодилась надати компанія Creditkassa. Таку суму надали фактично майже без відсотків на 14 днів. 

Натисніть для збільшення

Натисніть для збільшення

Правда, на сайті компанії, як і в переважній більшості інших, зазначається, що такий відсоток розповсюджується лише на перший кредит.

До того ж, треба бути уважним. Дописувачі на форумах застерігають, що у разі, якщо ви допустите прострочку по платежу, представники компанії почнуть телефонувати вашим близьким і будуть погрожувати, використовувати ненормативну лексику, з метою переконати їх допомогти повернути борг і стверджуючи, що вони як поручителі несуть за це відповідальність.

Остання компанія, до якої автор звернувся за кредитом під 0% — AlexCredit, яка більш відома своїми дотепними роликами на телебаченні.

У цій компанії автор проходив довгу процедуру ідентифікації із завантаженням усіх необхідних документів, які підтверджують особу. Проте 10 тис. грн під 0%, які пропонує компанія, так і не отримав. Компанія відмовила в отриманні кредиту на відповідну суму і натомість запропонувала 1500 грн на 21 день.

КАРТИНКА 9

Отримавши такий кредит, автор погасив його одразу, після чого компанія почала пропонувати вже значно вищі відсотки. Наприклад, за користування 1000 гривень протягом місяця необхідно буде повернути вже 1459 грн, що виходить близько 500-600% річних.

КАРТИНКА 10

Свій клієнт

Загалом умови у більшості компаній схожі. Перший кредит надається на невелику суму і на нетривалий термін, і його дійсно можна отримати під майже нульовий відсоток, але вже друга позика вам обійдеться у 500%-600% річних. На деяких агрегаторах можна одразу побачити реальний розрахований відсоток.

КАРТИНКА 11

Та не зважаючи на те, що відсотки у таких компаній в десятки разів більші за відсотки у банках, вони можуть конкурувати з банківським ринком. Хоча, за словами банкірів, це, зазвичай, різний сегмент позичальників.

"В банки звертаються клієнти, які мають позитивну кредитну історію і беруть кредити на серйозні і довгострокові цілі. У той час як до мікрофінансових організацій частіше звертається позичальник, який знаходиться в кризовій ситуації і готовий брати кредити, не оцінюючи вартість такої позики. Саме з цим пов'язана різниця в рівні прострочених кредитів

Можливо, надалі компанії будуть збільшувати терміни кредитування і знижувати ставки, намагаючись конкурувати з банками, але поки серйозних рухів у цьому напрямку немає. Це пов'язано, в першу чергу, з тим, що ринок дорогих позик ще повністю не освоєний і дивитися в бік більш дешевих позик, де працювати буде складніше, їм зараз не вигідно", — пояснює член правління Ідея банку Ростислав Санішин.

Зростання ринку небанківських фінансових послуг складно пов’язати з його розвитком. З такими обсягами наданих кредитів під такі високі проценти це радше свідчить про падіння реальних доходів населення.

При цьому такі кредити у разі прострочення ще більше вганяють найбідніші верстви населення у боргові пастки. І судячи з інформації на форумах, вам запропонують не реструктуризацію, а максимум пролонгацію такої пастки. Цей процес буде супроводжуватись погрозами як клієнтам так і його близьким.

Позитив лише в тому, що компанії здебільшого не приховують реальну вартість кредитів, а повідомляють її одразу, як цього вимагає законодавство.

Загалом, з поширенням популярності подібних послуг, логічним кроком буде, якщо держава посилить  контроль за подібними компаніями.

Олександр Мойсеєнко

Новини

26 Грудня 2023

До 2030 року виробництво водню зросте лише до 110 млн тонн

УЗ провела 101 аукціон з продажу 76,4 тис тонн брухту 

Для відбудови та розвитку енергосектору України необхідне залучення сталого фінансування

50 млрд євро Україна отримає в будь-якому випадку – Кулеба

В Мінекономіки обговорили майбутнє зеленої металургії

Південнокорейська POSCO перезапустила три доменні печі

Туреччина переглядає антидемпінг на китайські труби з нержавіючої сталі

Японська Sumitomo припинить роботу вугільної ТЕС у рамках декарбонізації

Заводи на Закарпатті скорочують роботу через черги на кордонах

На кордоні з Польщею в чергах стоять понад 3 тисячі вантажівок

Цього року Метінвест розпочав виробництво 25 нових видів продукції

Експерти МВФ очікують подорожчання низки металів

Австралійська залізорудна промисловість шукає шляхи пристосування до зеленого переходу

Грузія посилить санкції за забруднення Чорного моря

Centravis зупинило виробництво продукції

Тайвань з початку року збільшив імпорт металобрухту на 19%

ВСІ НОВИНИ ⇢