Проїзд подорожчав: як заощадити на громадському транспорті

Точка зору

ЕП відповідає на головні питання щодо нової тарифної політики київського транспорту та пояснює, як можна заощадити на проїзді.

Що сталося?

Разово проїхати в метро, автобусі, тролейбусі, міській електричці, фунікулері, трамваї стане дорожче. З 14 липня вартість проїзду в Києві у всіх видах комунального громадського транспорту виросла до 8 грн.

Мер столиці Віталій Кличко заявив, що без такого підвищення Київ не зміг би уникнути кризи у транспортній сфері.

"За останні роки ми закупили 100 автобусів, 103 тролейбуса, 45 трамваїв. Але зараз ситуація така, що скоро на цьому транспорті нікому буде працювати – підприємствам не вистачає фахівців, потрібно підвищувати зарплату транспортникам. І на це у першу чергу підуть гроші від збільшення вартості проїзду", — додав Кличко. 

Також Кличко додав, що безкоштовний проїзд у комунальному громадському транспорті для пільгових категорій населення — пенсіонерів, школярів, інвалідів, учасників бойових дій та інших залишиться безкоштовним.

Які тарифи найвигідніші?

Метро

При користуванні метрополітеном найвигідніше поповнювати безконтактну картку метро одразу на 50 поїздок, адже за таких умов  разовий проїзд обійдеться в 6,5 грн.

1 – 9

8,00

10 – 19

7,70

20 – 29

7,40

30 – 39

7,10

40 – 49

6,80

50

6,50

Важливо пам'ятати, що за раз можна придбати лише 50 поїздок, всього ж безконтактна картка розрахована на 100 поїздок.

Якщо у вас поки що немає безконтактної картки, то при її придбанні доведеться також сплатити і підвищену заставну вартість картки. Згідно з документом, з 14 липня вона становитиме 15 грн, що на 3 грн більше, ніж наразі.

Метро + наземний транспорт

Для тих, хто регулярно користується як наземним транспортом, так і метро, буде доречним купувати комплексні проїзні на обмежену кількість поїздок.

Оскільки у громадському транспорті Києва електронна система пропусків є тільки в метро, фунікулері та швидкісному трамваї, облік поїздок ведеться тільки в цих видах транспорту.

Отже, придбавши проїзний на метрополітен та будь-який наземний транспорт, придбані поїздки будуть зніматися тільки в метро, а користування наземним транспортом фактично є безлімітним.

Таким чином, купуючи проїзний на 46 поїздок за 570 грн, користувач сплачує 12 грн за одну поїздку, але в цю суму закладено безлімітне користування тим видом транспорту, який пропонується в комплекті.

Без обмеження кількості поїздок

Найвигіднішим варіантом для тих, хто використовує лише один вид транспорту, буде придбати картки без обмеження кількості проїздок. Ціна на такий проїзний становить 390 грн. При використанні транспорту принаймні двічі на день, ціна за проїзд становитиме від 6 грн і менше.  

А що з тарифами на MetroPass?

Користуючись MetroPass також можна зекономити. Так само, як і при користуванні безконтактною карткою, поповнення одразу на десяток поїздок знижує ціну однієї від — на 3-13%. Таким чином, чим більше поїздок ви купуєте, тим нижча буде ціна.

Що буде з придбаними раніше безконтактними картками?

Усі записані поїздки на безконтактні картки метро або MetroPass, як за старим тарифом, так і за новим, залишуться дійсними. MetroPass можна поповнити на автоматизованій станції "Кловська", а  безконтактні картки метро — на будь-якій станції. До кінця липня всі придбані місячні проїзні квитки також залишаються дійсними.

То тепер викидати старі жетони?

Викидати старі жетони не потрібно. Дійсно, з 14-го липня скористатись синім жетоном для проїзду більше не можна, але його можна обміняти без доплати на новий у будь-якій касі метро.

Якщо необхідно обміняти два і більше жетони, це можна зробити у сервісних центрах на станціях "Майдан Незалежності", "Дорогожичі", "Політехнічний інститут", "Дарниця" (вестибюль № 2) з 8 до 19 без вихідних. Там же можна буде обміняти жетони до кінця серпня, але вже з доплатою, а з 1-го вересня 2018 року обміняти або повернути кошти за раніше придбані жетони буде неможливо.

А куди дівати старі разові квитки та проїзні?

Поки що можна  скористатись разовими квитками на проїзд за старою ціною до кінця липня. З першого серпня їх можна буде обміняти на нові з доплатою у Службі організації збору та обліку виручки за вулиці Казимира Малевича, 127. Усі придбані проїзні на липень будуть дійсні до кінця місяця.

То маршрутки тепер теж подорожчають удвічі?

Поки що ні. Вартість проїзду маршрутними таксі Києва, які підпорядковуються Київпастрансу, буде коштувати не менше 8 грн. Проте приватні перевізники будуть визначати ціну за проїзд самостійно, тому сказати скільки коштуватиме проїзд в усіх маршрутках Києва поки що складно. Міська влада з 2015 року не регулює тарифи перевізників.

Яніна Корнієнко

Новини

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

ВСІ НОВИНИ ⇢