Вкладники довірилися банкам

Точка зору

Дві третини банків змогли наростити в 2017 році роздрібний депозитний портфель. Відтік зафіксували менше третини установ, причому серед аутсайдерів усі банки з російським державним капіталом. Уподобання вкладників змінюються повільно, перечекати складні часи вони хочуть в держбанках або «дочках» міжнародних банківських груп.

 

Кожному по притоку

Більшість українських банків торік впоралися із завданням приросту депозитного портфеля. У 2017 році лідерами збільшення прибутків фізосіб на депозитах і поточних рахунках стали Ощадбанк (+17,42 млрд грн), ПриватБанк (+15,93 млрд грн) і Альфа-Банк (+6,91 млрд грн). Цей приріст враховує як гривневі заощадження громадян, так і валютні, абсолютний приріст яких міг бути викликаний не стільки зростанням валютного портфеля вкладів, скільки їх курсовою переоцінкою в гривневому еквіваленті: долар в 2017-му подорожчав на 3,22%, а євро – на 17 , 85%.

Значна частина приросту припала на останній місяць: в грудні портфель ПриватБанку виріс на 6,13 млрд грн, Ощадбанку – на 5,26 млрд грн. В цьому немає нічого дивного, адже пенсіонери отримували пенсію на картки двічі: на початку місяця за грудень, а наприкінці – авансову виплату січневої пенсії. Крім того, чиновникам виплачувалися премії. В результаті залишки на зарплатних і пенсійних платіжних картах помітно зросли. Для прикладу: в Ощадбанку в грудні 2017-го гривневі вклади зросли на 0,57 млрд грн, а поточні рахунки – на 2,5 млрд грн. Аналогічна ситуація спостерігалася в ПриватБанку: зростання на 0,5 млрд і 3,1 млрд грн.

Цей тренд проявлявся цілий рік. «Ми спостерігаємо зростання портфелів коштів фізосіб в цілому по системі, але він забезпечений переважно збільшенням залишків на поточних рахунках. Обсяг термінових депозитів у системі за рік виріс буквально на 1,5%», – говорив FinClub генеральний менеджер Альфа-Банку Іван Світек. Поточні гривневі рахунки банку в грудні поповнилися на 240 млн грн.

Сумарний приріст гривневих і валютних вкладів показали в 2017 році 56 банків, відтік коштів зафіксовано в 27 установах. Гривневі вклади зросли в 58 банках, валютні – в 44.

Зростання портфеля ПриватБанку, серед іншого, пояснюється поверненням минулого року на баланс банку депозитів фізосіб, які в 2016-му були «виведені» з нього шляхом P2P-кредитування. У ПриватБанку оцінювали обсяг депозитів фізосіб, які повернуті в банк, в 4 млрд грн.

Потрапляння Альфа-Банку до трійки лідерів забезпечив Укрсоцбанк. Його клієнтам пропонувалося переводити свої рахунки до «Альфи» в зв'язку з майбутнім об'єднанням банків. В результаті Укрсоцбанк став лідером в банківській системі за відтоком грошей населення – втратив 5,54 млрд грн. «Сумарний портфель Альфа-Банку і Укрсоцбанку в цілому відображає динаміку по системі. Ми, на жаль, не бачимо істотного приросту термінових грошей, а зростання портфеля коштів до запитання з двох банків за рік склало близько 30%», – говорить Іван Світек.

У лідери за відтоком також вибилися три банки з російським державним капіталом: Сбербанк (-5,29 млрд грн), ВТБ Банк (-1,25 млрд грн) і Промінвестбанк (-1,16 млрд грн). Вклади йшли з їхніх «дочок»: БМ Банку (-152 млн грн) і ВіЕс Банку (-66 млн грн). Ці установи з весни перебувають під санкціями і активно шукають покупців. Але продати вдалося тільки ВіЕс Банк. Втрачав клієнтів також Експрес-банк (-397 млн грн), який наприкінці року був приєднаний до Індустріалбанку, а він в свою чергу показав приріст клієнтських коштів (+491 млн грн).

До десятки лідерів за приростом також увійшли банки з іноземним капіталом (Райффайзен Банк Аваль, УкрСиббанк, Кредобанк), державний Укргазбанк і кілька банків з українським приватним капіталом (ТАСкомбанк, «Південний» і А-Банк) (див. інфографіку FinClub).

 

 

 

Ставка не зіграла

Протягом року фінустанови поступово знижували прибутковість вкладів. При цьому серед лідерів за притоком коштів виявилися як держбанки і банки з приватним українським капіталом, які пропонували ставки вище за ринок, так і «дочки» іноземних структур зі ставками нижче за ринок.

У сегменті заощаджень в національній валюті трійка лідерів майже та ж: ПриватБанк (+21,64 млрд грн), Ощадбанк (+7,34 млрд грн) і Райффайзен Банк Аваль (+3,37 млрд грн). При цьому ПриватБанк втратив максимальний обсяг валютних вкладів у гривневому еквіваленті – мінус 5,7 млрд грн. Це максимальний відтік серед усіх банків і єдиний в топ-10 ринку. ПриватБанк ще на початку 2017-го заявив, що буде значно знижувати ставки за валютними вкладами і готовий до того, що вкладники забиратимуть з банку свої валютні заощадження.

При цьому Ощадбанк, ставки якого навіть нижче, збільшив валютні вклади на 10 млрд грн. «Перед коригуванням процентних ставок за валютними депозитами зазначалася перевага вкладників до доларових вкладів», – каже заступник директора департаменту роздрібного бізнесу Ощадбанку Марина Ревуцька. Високі ставки за валютними вкладами тримав і Альфа-Банк, що дозволило йому посісти друге місце за приростом в цьому сегменті (+4,4 млрд грн). Інші банки істотно знизили валютні ставки, що позбавило їхніх клієнтів стимулу розміщувати депозити. Головний скарбничий Альтбанку Наталія Стельмах каже, що з валютних вкладів найчастіше українці стали відкривати рахунки до запитання. А потім клієнти втратили мотивацію зберігати гроші у валюті, враховуючи, що темпи девальвації гривні до долара були мінімальними.

У банках з іноземним капіталом ставки за вкладами в доларах і євро вже менше 0,5% річних. З огляду на плату за обслуговування реальна прибутковість буває навіть негативною. «Зараз клієнти віддають перевагу розміщенню коштів на депозити в гривні, бо ставки за ними набагато вище, ніж за валютними вкладами», – каже Марина Ревуцька. Навіть нерезиденти, які заводять валюту в країну, віддають перевагу гривневим інструментам.

Щодо термінів вкладів, в період зниження гривневих ставок вкладники хотіли отримати високу прибутковість. «У депозитному портфелі найбільшу кількість займають вклади, розміщені на 6 і 18 місяців», – говорить Марина Ревуцька. «Дедалі більша кількість клієнтів віддавали перевагу депозитам терміном до року і більше», – зазначає Наталія Стельмах.

Збереження тренду

Учасники ринку розраховують на збереження позитивних тенденцій в 2018 році. Такому розвитку подій може сприяти підвищення облікової ставки Нацбанком, що має викликати зростання вартості гривневих ресурсів. «Результати залучення коштів у 2017 році свідчать про повернення довіри до банків з боку населення. Ощадбанк показав істотний приріст депозитного портфеля і збільшення частки ринку, незважаючи на поступове зниження процентних ставок за депозитами протягом усього року», – говорить Марина Ревуцька.

Максимальна прибутковість вже не є ключовим фактором вибору банку, враховуючи, що вклади несуть навіть в банки з низькими ставками. «Динаміка активності вкладників визначається репутацією банку, довірою до нього і практично не корелює з рівнем ставок», – говорить банкір.

Руденко Виктория

Новини

17 Квітня 2024

Rio Tinto за підсумками першого кварталу скоротила відвантаження залізної руди

Промвиробництво в ЄС скоротилося на 5,4%

Україна у лютому посіла друге місце за обсягами експорту катанки до США

Газопроводи між Німеччиною та Францією транспортуватимуть водень

Ferrexpo планує збудувати нову сонячну електростанцію

В Україні зросла частка імпортних будівельних матеріалів – дослідження

Споживання цементу в Україні минулого року збільшилося на 17% – Укрцемент

Виробництво сталі у Бразилії за підсумками березня зросло

Україна припинила експорт марганцевих руд

Запоріжсталь за 2 роки спрямувала на підтримку виробництва 1,2 млрд грн 

МВФ прогнозує Україні курс 54 грн/дол

З початку квітня Україна експортувала 3,5 млн тонн морськими шляхами

Росія продовжує нарощувати морський експорт нафти

Україна скоротила експорт титановмісних руд на 44%

Для відбудови Україна потребує залучення американських інвестицій – Шмигаль 

Україна вироблятиме компоненти малих модульних реакторів

ВСІ НОВИНИ ⇢