Гривня пішла у "плавання"

Точка зору

Збулася мрія Нацбанку. Як він і обіцяв МВФ, курс долара пішов у вільне плавання. Щоправда, перемогою це не назвеш. Хіба що над Ісландією – світовим лідером за ступенем девальвації національної валюти. Але Україна вже дихає їй у спину.

Перед тим, як курс пустився берега, НБУ розписався у власному безсиллі. Він перестав навіть намагатися зупинити девальвацію, яка з кожним днем набирає обертів. Сьогодні 8,36 гривні за долар – це об'єктивна реальність.

Неможливо зміцнювати курс в країні, де стоїть економіка, відсутній експорт та все ще великий імпорт. А ще – немає довіри до чинної влади.

"Те, що ми обрізаємо обсяги інтервенцій, – не секрет. Іноді робимо великі вливання і продаємо на всі цілі, а іноді різко обмежуємо допуск, і даємо тільки під аукціони для населення. Головне для Нацбанку сьогодні – витримати критерії за обсягом резервів, прописані у меморандумі з МВФ ", – розповіло "Економічній правді" високопоставлене джерело в НБУ.

У тексті технічного меморандуму від 30 квітня зазначено, що у травні 2009 року Нацбанк повинен мати мінімум 19,7 мільярда доларів резервів, а у вересні – 16,6 мільярда. На кінець 2009 року встановлений "мінімум" для резервів на рівні 14,9 мільярда доларів. "Ми не змінювали "маяки", – зізнався чиновник НБУ.

Його слова у вівторок офіційно підтвердив перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов. Він розповів, що НБУ поки-що не бачить необхідності збільшувати обсяги валютних інтервенцій. Підтримку регулятор буде надавати тільки для обслуговування зовнішніх запозичень банків.

Міжнародні резерви України на початок серпня становили 29,6 мільярда доларів. Теоретично, зараз Нацбанку ще далеко до порушення критерію. Однак методика розрахунку цього показника не збігається з офіційними даними, які НБУ публікує щомісяця. Отже, не виключено, що межа уже близько.

Нацбанк фактично ще минулого тижня перестав протидіяти девальвації. "Люди повернулися з відпусток, потроху відроджується ділова активність. На цьому тижні по 8,4 вже дуже добре купували. У регіонах взагалі шалений попит на негативних очікуваннях і відсутності пропозиції. Але хто ж буде продавати, якщо доларів немає?" – розповів "Економічній правді" заступник голови одного із системних банків.

За його словами, пік росту курсу припав на минулі четвер і п'ятницю. Тоді на міжбанку котирування доходили до 8,35 гривні за долар, на готівковому ринку – до 8,4 гривні. Після цього курси трохи впали, однак вниз не пішли.

"НБУ нічого не продає. Більш того, він нещодавно додатково обмежив продажі. Раніше у платіжному календарі банків було чотири категорії, за якими НБУ міг продавати долари: під держборг, під банківські борги, під клієнтські борги і на інші цілі. Так от, останню категорію він вилучив. Ймовірно, з цієї групи дуже багато купували, але тепер "коритце" прибрали ", – зазначив банкір.

Девальвації сприяло успішне завершення програми рекапіталізації у трьох банках. Прем'єр Юлія Тимошенко розповіла, що лише 22% вкладників Родовід Банку переоформляють депозити і залишають їх у банку. Це означає, що 78% людей свої гроші забирають. По суті, банку не довіряють.

"Надрукували гривні, людям віддали депозити. Вони все це зняли і понесли на валютний ринок", – розповів скарбник великого банку.

Є ще один фактор, що штовхає курс угору. Закінчився строк депозів, які відкривалися минулого літа на рік. Сьогодні їх знімають і "перетворюють" у долари. Частина грошей після цього залишається у банках, частина – кладеться під подушки.

Однак усе це – лише наслідки. "У тому, що відбувається, є дві причини. Перша – відсутність довіри до держави та гривні. Друга – все ще зберігається перевищення імпорту над експортом. Навіть девальвація з 5,05 до 8,3 не виправила перекіс. Україна продовжує жити не по кишені", – охарактеризував ситуацію економіст одного з українських рейтингових агентств.

Шаповалов підтвердив цю версію. "По суті, зараз на курс впливає психологічний фактор: населення купило у липні на 1,16 мільярда доларів більше, ніж продало. Лякають, що восени буде 9-10 гривень за долар. У підсумку, люди масово пішли, купили, і в результаті курс девальвував", – сказав він.

Як вже писала "Економічна правда", у Юлії Тимошенко свій погляд на останні події. На цьому тижні вона знову згадала про спекулянтів і змову.

"Ніяких передумов сьогодні для коливання національної валюти не існує. Сьогодні всі економічні показники говорять про те, що гривня повинна зміцнюватися. Те, що відбувається сьогодні в Національному банку, – а власне, національна валюта слабшає – це не пояснюється ніякими економічними та кризовими основами. Я вважаю, що просто на горі країни продовжують заробляти десятки мільярдів гривень", – заявила вона в понеділок.

Крім того, прем'єр не відмовилася від свого варіанта справедливого курсу – 6-6,5 гривень за долар.

Ця цифра сильно здивувала Шаповалова. Він відзначив, що Тимошенко поки не поділилася з Нацбанком своїми ідеями про повернення курсу до рівня 6,5. "Вона тільки говорить. Розрахунків ми таких не маємо", – сказав він.

Яким буде курс цієї осені, сьогодні ніхто не береться сказати. "8,7 і навіть 9,2 – цілком реальні цифри на вересень. Але все залежить від того, як буде реагувати Нацбанк, якими будуть його дії. Занадто багато факторів впливають на курс. Наприклад, може відбутися приватизація Одеського припортового заводу або навіть "Укртелекому", і під це зайдуть великі обсяги валюти. Крім того, попереду вибори. Прогнозувати курс безглуздо. Зрозуміло лише одне – нас чекають сильні коливання", – підкреслив заступник голови системного банку.

Шаповалов, у свою чергу, запевнив, що немає підстав для зниження курсу до 10 гривень за долар. "Для такого зниження немає економічних підстав. Усі надходження від покривають платежі з імпорту, а негативне сальдо по фінансовому рахунку перекрито коштами МВФ", – пояснив він.

Перший заступник голови НБУ також пообіцяв, що найближчим часом регулятор проведе нараду з банкірами з питання курсу. На зустрічі планується обговорити, як підтримувати гривню. Зберемо з банкірів і приймемо таке рішення ", – сказав Шаповалов.

Але справжній настрій, що панує в стінах регулятора, можна зрозуміти по відгуків джерела "Економічної правди" в НБУ. Він прокоментував звинувачення Тимошенко на адресу регулятора, і підкреслив – основу для девальвації створює бездіяльність уряду, а НБУ не в силах протистояти сильній тенденції.

"Нацбанк не створює курс. Це складний механізм, який складається під впливом мільйона факторів. У цих умовах розповідати, що оптимальним є курс 6-6,5 гривень за долар – просто маячня. Курс показує довіру населення до тієї економічної політики, яку проводить держава. Про яку довіру може йти мова, якщо за два десятиліття не була проведена жодна структурна реформа? Якщо у нас 20% населення – пільговики", – обурився фінансист.

Поки не будуть зроблені конкретні кроки з виведення економіки з кризи, курс продовжить коливатися абсолютно хаотично. І це – сфера відповідальності уряду, підкреслив він.

Сергій Лямець

Новини

19 Квітня 2024

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

ВСІ НОВИНИ ⇢