Ірраціональний ріст фондового ринку

Точка зору

Вітчизняний фондовий ринок за липень та першу декаду серпня показав позитивну динаміку, однак об'єктивних внутрішніх причин для настільки динамічного зростання немає.

Очевидно, підйом має здебільшого спекулятивний характер, що базується на показниках зарубіжних економік та ринків. Основним джерелом драйву для українського фондового ринку стали позитивні звіти ряду зарубіжних корпорацій і банків.

Перший тиждень серпня завершився зростанням індексів. Через відсутність важливих внутрішніх новин український фондовий ринок продовжував орієнтуватися на оптимістичні світові майданчики.

Сильні статистичні дані у США дозволили підняти американський ринок до рівня краху Lehman Brothers: індекс S&P 500 пробив позначку 1 000 п. п.

Позитивна статистика викликала бурхливе зростання цін на нафту: вартість ф'ючерсного контракту на сировину марки WTI на вересень на Нью-йоркській товарній біржі підстрибнула до 72 доларів за барель.

У серпні розвинуті ринки позбулися надмірного оптимізму, а іноземні аналітики почали висловлювати побоювання, що акції подорожчали занадто сильно. На їхню думку, зайвий оптимізм без належного прагматизму межує з безвідповідальністю.

Так, у Польщі у серпні прогнозують корекцію фондового ринку після бурхливого зростання останніх двох місяців. На думку експертів, індекс "блакитних фішок" WIG 20 може знизитися до 1700-1800 пунктів з нинішніх 2100.

Однак, незважаючи на мінорні настрої інвесторів у світі, фондові індикатори вітчизняних майданчиків у понеділок-вівторок росли. У середу на обох головних біржах зранку сталася очікувана корекція та фіксація прибутку гравцями.

Майже всю торговельну сесію 12 серпня індекси обох бірж були у мінусі, і лише до кінця дня індекс Української біржі додав 0,09%, а індекс ПФТС втратив 0,69%.

Аутсайдером серед блакитних фішок за підсумками середи стали папери "Укрнафти", що втратили порівняно з попереднім днем 3,72%. Ціна купівлі склала 161,06 гривні. При цьому за торгову сесію мінімальна вартість акції "Укрнафти" становила 156 гривень, а максимальна – 168,75 гривні.

Інвестори підприємства з нетерпінням очікують зборів акціонерів "Укрнафти". Їх результати покажуть, наскільки передбачливими були покупці акцій компанії в очікуванні виплати великих дивідендів.

Загалом у липні індекси УБ та ПФТС підвищилися відповідно на 5,7% і 2,9%. Найбільший ріст за котируваннями попиту показали акції "Запоріжсталі" (+79%), "Дніпроспецсталі" (+49%) та "Крюківського вагонобудівного заводу" (+20%). Найгіршу динаміку продемонстрували акції обленерго.

Серед аутсайдерів за котируваннями попиту – папери "Турбоатома" (-27%), Луцького автозаводу (-20%) та Маріупольського заводу важкого машинобудування (-14%).

З 1 липня по 10 серпня індекс акцій на Українській біржі зріс на 11,01%, індекс ПФТС – на 7,36%. За даними інвесткомпанії Dragon Capital, обсяги торгів за цей час теж зросли: на УБ – до 284,4 мільйона гривень, на ПФТС – до 224,7 мільйона гривень.

Одне з пояснень літнього пожвавлення вітчизняного ринку – прихід на нього інвесторів. У той же час, на думку більшості аналітиків, ця версія маловірогідна, оскільки основний показник активності – обсяги торгів – залишається невисоким.

"Щоденні обороти на біржових торгах – близько 10 мільйонів гривень – не є чимось видатним для фондового ринку України. При цьому торгівля цінними паперами в основному базується на українських грошах", – констатує начальник торгового відділу фондової компанії "Автоальянс-інвест" Анатолій Шевчук.

За рахунок запуску інтернет-трейдингу на УБ та ПФТС найбільш азартні та підготовлені фізичні особи намагаються стати повноцінними гравцями ринку. У той же час, про масовість цього сегмента та великі обсяги коштів поки-що не йдеться.

За даними Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, у липні об'єм торгів на вітчизняному біржовому ринку склав 1,25 мільярда гривень. Порівняно з липнем-2008 показник зменшився більш ніж удвічі – з 2,98 мільярда гривень.

За підсумками семи місяців 2009 року обсяг торгів на українських біржах досяг 11,43 мільярда гривень, це 54,7% рівня аналогічного періоду 2008 року.

У топ-5 фондових бірж країни за обсягом торгів за січень-липень 2009 року увійшли ПФТС – 61,53% у загальному обсязі, Київська міжнародна фондова біржа – 7,9%, Українська міжнародна фондова біржа – 7,42%, фондова біржа "Перспектива" – 7,38%, Українська біржа (6,15%).

Наскільки обґрунтованим був оптимізм вітчизняного фондового ринку?

На думку експертів компанії "Кінто", у липні в Україні було достатньо позитивних новин, які свідчать про деяке покращення економічної ситуації. Це виділення третього траншу кредиту МВФ, збільшення промислового виробництва, зокрема рівня завантаженості у металургії, помірна інфляція.

"Але таке зростання може бути тимчасовим, оскільки багато проблем в економіці досі не вирішені. Тож вірогідною є нова хвиля кризи, яка змінить оптимізм на фондовому ринку на песимізм", – сказав аналітик департаменту досліджень компанії Любомир Шавалюк. Побоюється він і чергового погіршення українсько-російських відносин.

Залишаються ключові проблеми і у світовій економіці. Зокрема, не видно джерел оновлення споживчого попиту у розвинених країнах, який був основним двигуном економічного зростання протягом останнього десятиліття. А це може негативно вплинути на курс акцій.

На думку Шавалюка, ринок залишатиметься в бічному тренді значну частину осені, після чого можливе певне зростання курсу акцій, викликане істотним поліпшенням результатів українських компаній в кінці року. Хоча до вказаного збільшення він ставиться скептично.

"Ми не раз переконувалися, що український ринок здатний йти врозріз із світовими тенденціями, особливо якщо місцеві гравці масово фіксують отриманий прибуток", – додає консультант Dragon Capital В'ячеслав Орлюк.

На його думку, очікувана корекція на вітчизняних майданчиках якщо й настане, то буде недовгою та неглибокою. "Виходячи із світових тенденцій, український ринок має більше шансів продовжити поступальний рух", – переконаний він.

Вікторія Ковальова

Новини

16 Квітня 2024

Обсяг металобрухту на майданчиках Міноборони до кінця року може сягнути 200 тисяч тонн

Металургійна промисловість Європи потребує 5 млн тонн водню на рік для декарбонізації

МВФ прогнозує зростання ВВП України цьогоріч до 3,2%

Поляки розблокували пункт пропуску Долгобичув-Угринів

Зеленський підписав закон про мобілізацію

Бронювання працює неефективно: кожен шостий працівник мобілізований – Петрук

Акціонери US Steel схвалили злиття з Nippon Steel

Компанія Дерипаски втратить 36% експорту внаслідок нових санкцій США та Великої Британії 

Українські металургійні компанії у березні скоротили експорт напівфабрикатів на 38,7%

Києву загрожують відключення світла за графіком – ДТЕК

Польська JSW скоротить видобуток вугілля на 850 тисяч тонн

АМКР збільшив виплавку сталі на 93% 

За три місяці китайські металурги відвантажили за кордон 25,8 млн тонн сталі

Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку великої війни

Споживання сталі в Україні впало на чверть у 1 кварталі

Нафтогаз готовий викупити весь газ, запропонований українськими видобувниками

ВСІ НОВИНИ ⇢