"Родовід" та "Київ" отримали по голові

Точка зору

Морозов мав шанс позбутися додатка "виконуючий обов'язки" – як і Щербина та Францкевич. Однак він не встиг подати частину необхідних документів і не з'явився на іспит у Нацбанк.

Кабмін погодив, а Нацбанк схвалив кандидатури керівників двох із трьох націоналізованих банків – "Родоводу" та "Києва".

Постійний керівник Укргазбанку був затверджений раніше, проте ще не пройшов процедуру узгодження в НБУ. Про це повідомили джерела у Кабміні і Нацбанку.

Як і очікувалося, головою правління Родовід Банку призначений його тимчасовий адміністратор Сергій Щербина. Банк "Київ" очолив Ігор Францкевич.

Після рішення Кабміну кожен з них став виконуючим обов'язки голови правління. "Їх кандидатури погоджені. Тимчасові адміністрації в обох банках ще зберігаються", – зазначило джерело в уряді.

У четвер також стало відомо, що заступником голови Родовід Банку став Дмитро Єгоренко, який раніше працював на посаді заступника голови.

Крім того, у понеділок з'явилася новина про призначення колишнього керівника Ощадбанку Олександра Морозова на пост глави Укргазбанку.

"Виконуючим обов'язки голови правління Укргазбанку за поданням Міністерства фінансів з 21 липня призначено Олександра Морозова. Рішення про це підписано 17 липня", – повідомив тимчасовий адміністратор Укргазбанку Олександр Соколов.

Згідно з процедурою, для затвердження цих осіб потрібна згода НБУ. Як стало відомо виданню, у четвер вона була отримана щодо двох з трьох кандидатур. Після здачі іспитів Нацбанк затвердив Щербину та Францкевича.

"Затвердження Олександра Морозова очікується. Воно не відбулося з технічних причин", – підкреслив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик.

Джерело у Нацбанку вважає, що Морозов мав шанс позбутися додатка "виконуючий обов'язки" – як і Щербина та Францкевич. Однак він не встиг подати частину необхідних документів і не з'явився на іспит.

Опитані банкіри дуже високо оцінили кандидатуру Францкевича і з схваленням сприйняли особу Щербини.

Раніше на посаду керівника банку "Київ" претендував Олександр Сінгаєвський. Однак, за інформацією видання, він не зміг здати кваліфікаційні іспити в НБУ.

Це легко вдалося Францкевичу. Він досвідчений банкір, раніше очолював Райффайзенбанк Україна. Після конфлікту з власниками установи, з грудня 2006 року, він очолив Індекс Банк, який придбала французька Crédit Agricole.

Однак уже в травні 2008 року він покинув "Індекс", і лише у листопаді 2008 року стало відомо про призначення Францкевича на посаду першого заступника голови Промінвестбанку. Однак незабаром його на цій посаді змінив В'ячеслав Юткін. У банк "Київ" Францкевич прийшов нізвідки.

"Він жорсткий, уміє вести бізнес по-українськи. Думаю, з цієї причини він не спрацювався з французами. Але "Київ" – не надто цікавий проект. Францкевич може керувати великим банком", – підкреслив заступник голови однієї з великих установ.

Сергій Щербина з жовтня 2007 року по березень 2008 року обіймав посаду голови правління невеликого Терра Банку. До цього він два роки очолював Трансбанк.

Останнім часом Щербина працював заступником директора департаменту з рекапіталізації і роботи з проблемними банками Мінфіну. Звідти у червні він прийшов на посаду тимчасового адміністратора "Родоводу", замінивши на цьому посту виконавчого директора НБУ Віктора Кравця.

З тих пір, відповідаючи на питання, чи означає ця рокіровка його майбутнє призначення на посаду голови правління банку, Щербина блід і знаходив відмовки.

"Він керував до цього невеликими банками. Він не жорсткий. Але це, можливо, і непогано. Як і те, що він молодий. Загалом, нормальний кандидат", – охарактеризував його один з опитаних банкірів.

Сергій Лямець

Новини

28 Лютого 2024

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

Імпорт сталі у США у січні зріс на 21,6%

Експорт чавуну та сталі Туреччини зріс на 6,6%

У чергах на території Польщі перебувають 2250 вантажівок

Україна отримала грант від Японії та Норвегії на 760 млн дол

У березні ФДМУ в черговий раз спробує продати Білгород-Дністровський порт

Податкова відшкодувала лише 63% ПДВ за 2023 рік

Держборг України у січні скоротився на 31 млрд

Росія завдяки санкціям втратила 400 млрд дол

Тайвань у січні збільшив імпорт металобрухту

Україна зменшує навантаження ВДЕ через профіцит електроенергії

Стальканат визнає затримки з відправкою продукції через блокаду кордону

Європейці заощадили 101 млрд куб газу

Держгеонадра розглянуть заяву «Укрнафтобуріння» на видобування газу на Сахалінському родовищі

ЗЗФ планує продовжувати простоювати в березні

З вересня минулого року Укрзалізниця майже припинила реалізацію металобрухту

ВСІ НОВИНИ ⇢