Армія саламандр веде Тимошенко в президенти

Точка зору

У Юлії Тимошенко давно не було нагоди для позитивного піару. На щотижневих заявах про успішне подолання кризи далеко не заїдеш, а рейтинг з осені не росте. Тому 10-ліття партії "Батьківщина" стало прекрасним шансом нагадати, що у прем'єра є армія прихильників, а сама вона купається у морі любові і довіри.

Спеціально для цього прем’єр навіть взяла на день неоплачувану відпустку.

Місцем з'їзду Тимошенко вже традиційно обрала виставковий центр на Броварському проспекті. Нещодавно прем'єр проводила там зібрання сільських голів, а два роки тому саме звідси стартувала парламентська компанія БЮТ 2007.

Незважаючи на те, що в країні вирує економічна криза, у Тимошенко вирішили достатньо помпезно відсвяткувати 10-річчя "Батьківщини". З 8-ої ранку до дощового Києва почали звозити делегатів. Різні області делегували від 100 до 300 учасників. Разом це вилилося у вражаючу цифру – 6,5 тисяч делегатів.

Враховуючи оренду приміщення, переїзд делегатів і апаратуру, таке щастя мало обійтися в кілька десятків тисяч євро, хоча можливо орендодавці могли й зробити знижку для прем'єра.

В очікуванні дійства для учасників в окремому павільйоні накрили столи з бутербродами, а розважати покликали 7 народних колективів.

Тим часом у першому павільйоні нардеп Олександр Абдулін чаклував над останніми штрихами свята. В своїх руках він цупко стискав сценарій дійства, чітко за яким далі і розгортались всі події.

До того ж, вдруге в історії – після минулорічного з'їзду "Єдиного центру" – захід транслювався в прямому ефірі кількома каналами телебачення.

Втім, крім масштабності заходу політтехнологи БЮТ цього разу не надто напружували свою креативність.

Наприклад, на цей раз делегатів не запаковували в обов'язковий білий спецодяг. Хоча багато жінок самі дотрималися цього дрес-коду. Чимало сценарних елементів було запозичено з попередніх з'їздів.

Як і кілька років тому, з'їзд відкривала Ніна Матвієнко духовним гімном "Боже великий, єдиний!". Як і минулого разу Тимошенко з'явилася на з'їзді під фанфари і радісні вигуки однопартійців, крокуючи центральним проходом.

У 2004 році саме так виходив до народу кандидат в президенти Віктор Ющенко. Тепер цим прийомом користується кандидат в президенти Тимошенко.

Незважаючи на те, що на з'їзді не відбулося офіційного висування прем'єрки в президенти, все зібрання було пронизане передвиборчою риторикою і планами на майбутнє.

Саме з майбутнього і почала Тимошенко свій виступ.

– Довго думала, як зробити так, щоб наш з'їзд розпочався поглядом у майбутнє. .. Саме тому я хочу почати з того, що є нашою стратегією і майбутнім. Ви знаєте, що весь світ віддає перевагу молодим. Вони рушійна сила світу. Вони вигадують нові технології, працюють у новітніх і просунутих конструкторських бюро. Це вони придумали Google i Youtube. Це вони рухають світ уперед. І найактивнішою і найкреативнішою частиною нашої партії є наша "Молода батьківщина"

За цими словами під рок-композицію "Україно, із тобою наші серця" кілька десятків молодих людей у білих футболках і з червоними кульками у вигляді сердець почали виходити на сцену.

Коли всі вже вишикувались, провідник молодіжки, екс-наймолодший мер України Євген Суслов по-комсомольськи відрапортував: "Молодь партії згуртована, мобілізована і готова до активних дій! Ми чекаємо вашого рішення".

Невідомо, чого саме очікував молодіжний лідер? Команди drang nach osten? Тимошенко промовчала, команди не дала, і в залі зависла незручна тиша.

Ініціативу знову перехопив Суслов, який почав розповідати, як вони пишаються тим, що вони в команді Тимошенко, і як готові перемагати. З нагоди свята молодіжка привітала партію й лідера "невеличкою листівкою" – графіті розміром 2*6 метрів.

– А вам, Юлія Володимирівна, молодь дарує свої серця, – заявив Суслов і презентував Тимошенко кришталеве серце.

Цей подарунок прем’єр теж ніяк не прокоментувала. Хоча ззаду на пюпітрі в неї лежав заготовлений пасаж: "Я дякую за подарунок і хочу Вас запевнити, що це серце, незважаючи на те, що воно кришталеве – тепле. Це не серце з "Сніжної королеви".

Але зал так і не почув шедевр креативників, як і багато інших, які Тимошенко в той день замінила більш нейтральними фразами.

Тим часом голос за кадром пафосно переповідав історію "Молодої Батьківщини", яка почалася зі саморганізованих осередків і зіграла активну роль під час революції на Майдані. При цьому слова були підкріплені дивним відеорядом – на засніженому революційному Майдані 2004 стояли білі намети із серцями, символікою, яка з'явилася лише в 2006 році.

Фальсифікаціям – ні! обуриться хтось. А ні – це лише прекрасна картинка під наступну тезу голосу за кадром "що обрання справді нашого президента довелося чекати ще шість років". Натяк звісно зрозумілий.

Наступні півгодини з'їзду було присвячено вітанням з-закордону. Святкові телеграми "Батьківщина" отримала від голови Європейської народної партії Вільфреда Мартенса, президента Франції Ніколя Саркозі (який порадів, що Тимошенко святкує партійні іменини у день взяття Бастилії), і польський прем'єр Дональд Туск.

А голова групи Україна-Франція Тьєрі Моріані, який читав ці телеграми, навіть пообіцяв приїхати восени агітувати за президента Тимошенко особисто. Щоб додати вагомості європейськості намірів "Батьківщини" учасникам святкування показали навіть відео-звернення Генсека ЄНП Антоніо-Лопес Істуріза.

Коли зал вже трохи знудився від вітань і телеграм, слово нарешті взяла сама Тимошенко. Її спіч тривав 2 години і вмістив усе – і спогади про минуле, і плани на майбутнє, і економічну кризу, і політичний безлад, і друзів, і ворогів.

Найперше Тимошенко подякувала ветеранам партії, яких є 2 тисячі, хоча на з'їзді не було і сотні. Всім їм в "Батьківщині" підготували нову партію орденів. Але особливо лідер партії відзначила лише кількох осіб – Олександра Турчинова, який заснував цю партію, його праву руку Ярослава Федорчука, який "з-під крапельниць тікав, щоб організувати на виборах роботу штабу", перших депутатів Олега Білоруса, Віктора Тарана-Терена, Сергія Саса, покійного Павловського і Андрія Шкіля, який став депутатом прямо у в’язниці.
Якщо вірити Юлії Володимирівні, жодна подія демократичного поступу України не проходила без партії "Батьківщина".

– Коли ми захлиналися від тодішньої авторитарної корупції, саме тоді наша команда вперше з трибуни Верховної Ради оголосила імпічмент колишній владі і перший раз поставила його на голосування в парламенті. Тоді ми набрали всього 88 голосів. Але з того почалася наша системна боротьба проти криміналітету при владі, проти корупції, проти утисків свободи слова, проти авторитаризму, – сказала вона.

– Я дуже добре пам’ятаю, як ми піднімали перший Фронт національного порятунку. В цьому залі сидять люди, які збиралися тоді майже на підпільних квартирах. Вони вирішили – досить терпіти, досить руйнувати країну. Були випадки, коли у нас до 50 людей знаходились у в’язницях. Я пам’ятаю, як ми впевнено проходили Україну без Кучми все більше і більше, збираючи людей до своїх лав, – згадувала Тимошенко буремні для себе 2001-2002 роки .

Тимошенко пригадала, як було "вистраждано" рішення висувати єдиного кандидата у президенти, бо іншого виходу не було.

Втім тепер лідер "Батьківщини", за якою вже розвіявся флер соратниці Лазаренка і "газової принцеси", набралася досвіду і знає – "зараз ми не маємо ні права, ні часу, ні свободи уступати дорогу тим, хто недостойний вести країну вперед, реформувати її, робити її невід’ємною складовою Європейського Союзу".

– Прийшов час не уступати, – а міцно брати владу в свої руки, – наголосила Тимошенко, поки що стискаючи в руках лише пюпітр.

Втім перед тим, як брати всю повноту влади в свої руки, лідер "Батьківщини" збирається трошки їх почистити.

Як відомо, у Тимошенко кожну виборчу кампанію проблеми як не з зубіками, то з лозінськими і вінськими.

– Тому я хотіла би дати друге доручення. Зараз, коли ми стоїмо перед великою дорогою нових президентських, парламентських і місцевих виборів, ми зобов’язані критично подивитися на наші лави, проаналізувати кожну людину, яка сьогодні представляє обличчя нашої партії – від села чи селища до Верховної Ради, – додала Тимошенко і закликала вибрати "кращих з найкращих".

– Оберіть тих, кого поважає громада… Я ніколи не буду втручатися у те, як громада висуває своїх лідерів у наші керівні органи. Але я буде дуже жорстко питати з кожного, хто буде безвідповідально формувати свою команду на місцях, – запевнила Тимошенко.

Наступна головна біль Тимошенко – що робити з парламентом, після того, як вона стане президентом.

"Після президентських виборів нам потрібно визначатися з головною темою – що робити з парламентом. Є два варіанти – розпускати парламент і робити нові вибори. А другий варіант – об'єднати цей парламент і не давати Україні нові виклики і шоки, – заявила вона.

– Ми після президентських виборів, маючи інший рівень і ступінь влади, будемо гуртувати і єднати цей парламент. Ми будемо його зміцнювати і робити так, щоб Україна безкінечно не переживала шоки. Наш шлях – це єднання, а не шлях безкінечного хаосу, безкінечних безрезультатних виборів, – додала Тимошенко.

Звісно, на відміну від Віктора Януковича, лідер БЮТ зацікавлена зберегти цей парламент – в разі дострокових виборів в неї мінімальні шанси повторити успіх 2007 і заново зібрати під себе коаліцію в парламенті.

Саме тому в цей день Тимошенко була щедрою на компліменти для колег по коаліції. До того ж вдячних вух було вдосталь – Микола Мартиненко, Геннадій Москаль, Борис Тарасюк, Іван Заєць, Юрій Кармазін сиділи в першому ряду на з'їзді партії-колеги. Не було тільки людей від Володимира Литвина.

Від справ парламентських Тимошенко перенеслась до проблем конституційних. Вона вкотре запевнила, що у разі перемоги її політичної сили на президентських виборах, на всеукраїнський референдум буде винесене питання про форму правління в Україні.
– Якщо люди виберуть президентську форму правління, то буде сильний президент і ніякого прем’єра. Якщо парламентську, то президент матиме лише представницькі функції, – наголосила вона.

При цьому Тимошенко не забула жбурнути камінець в город Партії регіонів за втрачений шанс переписати конституцію ще до виборів. Переговори з давніми опонентами пояснила виключно думами про народ: "Не для того я намагалася зібрати цих котів у стаю, переробити їх і зробити такими, як потрібно країні, у мене і думки не було, щоб уступати їм наші державні цінності".

Якщо Партію регіонів Тимошенко ще планує перевиховати, то на президенті вона вже, схоже поставила хрест.

– Я думала – чи зачіпати сьогодні президента, і вирішила, що не варто. Бо все це буде оцінено і правильно поставлено історією. Ми зробимо з неї висновок і будемо рухатися далі, – заявила Тимошенко.

Натомість молодим конкурентам на виборах прем’єр приділила значно більше уваги. І хоча ні Яценюка, ні Тигіпка, ні Гриценка вона поіменно не згадала, зате прочитала лекцію про те, що не треба ставити експерименти і довіряти "третій силі".

– Бо це, знаєте, як третя нога. Вона начебто і є, але ходити заважає, – пожартувала Тимошенко.

Так коротко згадавши конкурентів, прем’єр зосередилася на своїй історичній місії.

– Я ставила собі питання – чому саме наша команда, і я як прем’єр опинилися при владі у найтяжчих кризових умовах… Я думаю, це не випадково, Господь приводить для країн у такі моменти ті команди, які можуть тримати удар, які можуть іти вперед, – поділилася Тимошенко своїми роздумами з залом, який вдячно кивав.

Потім за її спиною спалахували слайди зі зловтішними прогнозами Ющенка і Януковича, а Тимошенко рапортувала про закачаний у сховища газ, запаси вугілля і продане повітря в рамках Кіотського протоколу.

– Усього того, що вони пророчили, просто не сталося. Тому що наша команда була потужною, креативною, інтелектуальною і дієвою…Тому що ми з вами – команда, яка може очі в очі, тет-а-тет протистояти кризі. І не бігти у паніці, не кидати свої заяви про звільнення з посад, не ховатися і не перекладати відповідальність, – радувала Тимошенко соратників.

– Вони думали, що коли вони підкидають сірники у пожежу кризи і намагаються перешкоджати… Але вони не зрозуміли одного – що ми така команда саламандр, яка загартовується у цьому вогнищі і пожежі. Ми сьогодні сильніші за всі спецнази, "Альфи", "Беркути" і "Морські котики" разом узяті, – заявила Тимошенко.

У тих, хто пам’ятає промову Тимошенко дворічної давнини, де вона порівнювала свою команду з чайками, напевно, мало б виникнути питання, яким чином вільні птахи мутували до різновиду земноводних. Не кажучи вже про неприємну аналогію з книгою Карела Чапека "Війна з саламандрами", де ці плазуни є алегорією фашизму. Не кажучи вже про середньовічні вірування, що з цього маленького дракончика може вирости велике чудовисько.

Втім, можливо, автори промови Тимошенко, чи вона сама мотивувались іншим віруванням – що ці тваринки лікують від усіх хвороб.

Насправді, як вдалося дізнатися "Українській правді", "тваринками дня" могли стати милі і пухнасті мангусти, але Тимошенко обрала саламандр. Втім про це читайте найближчим часом.

Свій спіч прем’єр завершила історією з козацьким прапором, який врятувала її політична сила. Спочатку на ньому був козак з рушницею, але коли його почали реставрувати, на ньому проступила козацька рука з булавою.

Таким поетичним образом лідерка "Батьківщини" спробували знайти ще й містичне підтвердження того, що влада іде до її рук.

– Ці вибори – це останній рубіж, остання барикада, яку потрібно взяти… Успіхів, удачі, з любов'ю творіть цей шлях для України, – завершила свою промову Тимошенко.

Слідом за лідером слово отримав духовний лідер партії Олександр Турчинов. Той повністю дотримався своєї "пасторської" ролі і нагадав однопартійцям історію Мойсея, який водив пустелею свій народ 40 років, поки не вмер останній чоловік з душею раба, а потім їхні діти без проблем завоювали своє щастя.

– А чи ми до кінця вбили в своїй душі раба? – поцікавився він в делегатів, але ті відповіли мовчанням.

Значно з більшим ентузіазмом учасники зібрання сприйняли промови Івана Кириленка і запрошеного в гості першого президента Леоніда Кравчука, які просто сипали компліменти на адресу Тимошенко.

Кравчук проголосив Тимошенко останнім оплотом боротьби з кланами і достроково присвоїв їй перемогу над кризою, а Кириленко взагалі проголосив Тимошенко княгинею Ольгою третього тисячоліття, яка заслужила право княжити перед богом і людьми.

Органічно виступи цих двох доповнила активістка з Західної України, яка прочитала Тимошенко власний вірш, який не дуже римувався, зате порівнював Тимошенко з Данко.

Останнім слово отримав представник спортсменів. Напевно, всі розраховували, що хлопець буде по-спортивному швидким у словах, а той вирішив перебрати три регламенти. Відтиснути від трибуни змогла його лише сама Тимошенко, яка прийшла читати резолюцію з'їзду.

– Я оголошую про те, що наша команда йде на президентські вибори, щоб перемагати. Іншої альтернативи у нас не існує, – проголосила Тимошенко. "Батьківщина" підтримала її одноголосно. Саме таке голосування було прописане в сценарії урочистих зборів.

На щастя Абдуліна, все відбулося в рамках сценарію. Вибилася з нього хіба що одна місцева активістка, яка 4 години простовбичила під сценою, дратуючи охорону і організаторів, щоб вручити білі троянди Тимошенко.

Після завершення святкування її мрія збулася. Так само як і мрії тих, хто кинувся фотографувати прем'єрку, і брати в неї автограф.

Щоправда, конкуренцію їй склала співачка Руслана, яка прийшла підтримати політика, за якого збирається голосувати. Прихильники атакували співачку навіть довше ніж прем'єрку.

Остання, до речі, досить швидко зникла з залу.

Справа в тому, що о 15 годині на другому поверсі почався з'їзд партії. Згідно з протоколом, в ньому мали взяти участь лише 240 осіб з 6 000 гостей свята. Але навіть ті прийшли не всі – засідали керівники обласних осередків і частина депутатів. Питанням дня була підготовка до виборів і деякі перестановки в керівництві.

Вже традиційно для політичної сили прем’єра з'їзд пройшов в закритому режимі.

От такий оплот демократії.

Тетяна Ніколаєнко

Новини

25 Квітня 2024

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

Єврокомісія хоче запровадити санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до рф

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

На півдні Україні окупанти пошкодили обладнання вітрової станції

BHP Group запропонувала купити Anglo American за 38,8 млрд дол

Бразилія запроваджує квоти на імпорт 11 видів сталевої продукції

ВСІ НОВИНИ ⇢