ПФТС втратила монопольне становище на ринку

Точка зору

За підсумками першого півріччя ПФТС втратила монопольне становище на організованому ринку цінних паперів.

Ще у 2008 році біржа тримала 93,23% обсягів торгів цінними паперами на всіх організованих майданчиках. Але вже за підсумками першого півріччя вона контролює лише 61,8%.

Втраченою часткою "харчуються" конкуренти. Перш за все, мова йде про біржу "Перспектива", яка завдяки не зовсім чесній перевазі здобула ринок первинних розміщень корпоративних облігацій.

За рахунок стиснення ринку істотні частки також отримали КМФБ, УМФБ, УМВБ, ПФБ, ІННЕКС, Східно-Європейська фондова біржа та УФБ.

"З мого досвіду, на цих майданчиках часто котируються папери, які за якимись параметрами не потрапляють у лістинг ПФТС, у тому числі "сміттєві", – розповів брокер однієї з великих інвестиційних компаній.

Але, звичайно ж, найбільшу проблему для ПФТС сьогодні становить молода "Українська біржа", яка перебрала на себе торгівлю найбільш ліквідними акціями.

"Сьогодні "Перспектива" – це корпоративні облігації на етапі розміщення. ПФТС – ринок котирувань та ОВДП, "Українська біржа" – це ринок заявок", – підкреслив перший заступник голови УБ Олексій Сухоруков.

За його словами, сьогодні на "Українській біржі" спостерігаються три головні тенденції: зростання кількості угод, зменшення середнього розміру угоди і збільшення обсягу торгів. Всі ці явища властиві зростаючому ринку заявок.

Насправді, не сталося нічого дивного. Почасти, на втрату позицій ПФТС вплинула криза. "Здувся" ринок корпоративних облігацій, про що прямо сказала президент ПФТС Ірина Заря.

Ступінь провалу демонструють два показники. Перший – обсяг торгів на біржі на перше півріччя 2009 року склав 6,29 мільярда гривень, тоді як за весь 2008 рік – 45,56 мільярда. Другий показник – у 2008 році ринок корпоративних облігацій давав 46,71% оборотів ПФТС, а в 2007 році – 55,44%.

"Офіційних дефолтів небагато, але технічні є. Тому 2009 рік не буде активним для ринку корпоративних облігацій. Зате ринок ОВДП почуває себе непогано", – зазначила Заря.

Вона не назвала цифр, але у 2008 році оборот держоблігацій досягав 23,34% обсягів торгівлі на ПФТС.

Зате далеко не все гаразд з ринком акцій, який за весь 2008 рік дав 28,2% і майже 13 мільярдів гривень у грошовому вираженні. Зараз, за словами Зарі, акції складають близько 50% оборотів біржі, але навіть у такому випадку мова йде десь про 3,1 мільярда гривень.

У грудні 2008 року отримала ліцензію "Українська біржа", яка впровадила повноцінну технологію ринку заявок, відпрацьовану на російській РТС.

УБ почала торгувати з другого кварталу 2009 року і відразу позбавила ПФТС майбутнього у сегменті ринку заявок. За другий квартал вона наторгувала лише 528 мільйонів гривень, але обороти продовжують рости.

Введення на ПФТС у квітні передової системи ринку заявок на базі PFTS NEXT нічого не змінило.

"Тут справа не в системі. Учасників ринку насправді небагато. І розпорошуватися на два майданчики ніхто не хоче. Тим більше, що на УБ пішла "Тройка Діалог" – найактивніший брокер і, по суті, маркет-мейкер", – розповів брокер однієї з великих інвестиційних компаній.

Він підкреслив, що ПФТС довго "годувала обіцянками" організувати ринок заявок, однак нічого не робила. Причому провідну роль у гальмуванні зіграла особисто Ірина Заря, яка опиралася нововведенням.

Тому "Тройка Діалог", яка є акціонером московської РТС, ініціювала створення УБ. Біржі відійшли 49%, а контрольні 51% акцій розподілені між двома десятками українських брокерів.

"ПФТС та УБ відрізняються ліквідністю та спредами. На УБ ліквідність вища, спреди вузькі, а ціни реальні. У ПФТС ринок заявок відсутній, зате активно працює ринок котирувань, на якому котирується набагато більше паперів – навіть неліквідних", – охарактеризував два майданчики голова департаменту торгових операцій Astrum Investment Management Олег Шипанюк.

"На УБ торгують, на ПФТС – не торгують", – додав інший брокер.

Колишній монополіст може вижити, реформувавши ринок котирувань. Сьогодні цей сегмент ПФТС все ще затребуваний. Річ у тім, що папери, які торгуються на УБ, технічно не є лістінгованими – таке право вони отримають після півроку торгівлі, приблизно на початку четвертого кварталу.

А тимчасом інвестиційні фонди та банки використовують котирування на ПФТС і навіть коригують їх за допомогою технічних угод. Цим пояснюється той факт, що і на УБ, і на ринку котирувань у ПФТС активно торгуються майже одні й ті ж папери.

У ПФТС на топ-10 компаній у лістингу – "Укрнафта", "Азовсталь", "Дніпроенерго", "Західенерго", "Луцький автозавод", "Центренерго", Укрсоцбанк, "Мотор Січ", "Єнакіївський металургійний завод", "Райффайзен Банк Аваль" – припадає 76,7% обсягу торгів акціями.

На УБ, за словами Сухорукова, основні обороти тримають майже ті ж фірми – Укрсоцбанк, "Укрнафта", "Єнакіївський металургійний завод", "Азовсталь", "Райффайзен Банк Аваль", "Центренерго", "Алчевський металургійний комбінат", "Мотор Січ", банк "Форум" та "Західенерго".

Втім, ПФТС все ще бадьориться.

"У нас майже та ж кількість цінних паперів – 800. Майже та ж кількість учасників – 230. Що змінилося якісно? Є досить інвесткомпаній, у яких стало менше грошей для операцій з цінними паперами. А банки обмежені в активних операціях. Як наслідок, обсяги впали і на ринку, і на ПФТС", – сказала Зоря.

Але найдивніше, що, за даними ПФТС, у них відкрито 700 рахунків у рамках послуги інтернет-трейдингу. Для порівняння: УБ має близько 500 рахунків, але на "Українській біржі" є обороти, а на ПФТС немає.

"Як на мене, це якась маячня. Хоча, можливо, усі відкрили рахунки, але не торгують. Може, і у нас є", – спантеличився брокер з великої інвестиційної компанії.

У найближчі півтора роки ПФТС хоче зробити наголос на п'яти пунктах.

Перший – запровадити нові інструменти, щось на кшталт операцій репо та деривативів. "Мало інструментів", – наголосила Заря.

"Можливо, варто подумати про маржинальну торгівлю. Хороший інструмент", – додав член ДКЦПФР Сергій Бірюк.

Другий пункт – введення на ПФТС сервісів для емітентів.

"Вже два місяці діє закон про акціонерні товариства. Компанії повинні визначитися, бути їм публічними чи непублічними. Банкам вибору не залишили – вони повинні бути публічними, і всі операції з акціями проводити на біржі. Потрібно з'єднувати емітента з біржею і з фінансовими консультантами", – розповіла Заря.

Третій пункт роботи ПФТС – надання більшого обсягу інформації інвесторам. Четвертий – введення більш гнучкої системи розрахунків, у тому числі шляхом удосконалення законодавства про діяльність депозитаріїв. П'ятим пунктом повинна стати робота над валютним законодавством.

"В Україні найбільш неконкурентне валютне законодавство. Воно базується на декреті прем'єр-міністра Кучми. Будемо робити все, аби воно змінилося. Не зараз, а десь з 2010 року, коли уляжеться криза", – наголосила Заря.

Бірюк додав, що у вівторок відбулося засідання ради інвесторів при Мінекономіки. На ньому валютне законодавство було названо головною проблемою, яка заважає їм у роботі.

"Навіть представники НБУ сказали, що мріють замінити декрет", – сказав Бірюк.

У якості альтернативи він назвав законопроект, підготовлений головою ради Асоціації українських банків Станіславом Аржевітіним.

Довідка

За інформацією ПФТС, за перше півріччя оборот організованого ринку цінних паперів виглядає так: ПФТС – 6,29 мільярда гривень, "Перспектива" – 842 мільйони гривень, КМФБ – 771 мільйон гривень, УМФБ – 657 мільйонів гривень, "Українська біржа" – 528 мільйонів гривень, УМВБ – 525 мільйонів гривень, ПФБ – 253 мільйони гривень, ІННЕКС – 203 мільйони гривень, Східно-Європейська фондова біржа – 104 мільйони гривень, УФБ – 4 мільйони гривень. Всього – 10,18 мільярда гривень.

Сергій Лямець

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢