Останні дні долара?

Точка зору

Чжоу Сяочуань, голова Народного банку Китаю, нещодавно припустив, що заміна долара спеціальними правами запозичення (СПЗ) Міжнародного валютного фонду в якості домінуючої резервної валюти збільшить стабільність глобальної фінансової системи.

Ідея реформування системи за допомогою введення наднаціональної резервної валюти, схоже, отримала підтримку в Росії та в інших ринках, що розвиваються.

А консультативний комітет ООН, який очолює лауреат Нобелівської премії Джозеф Стігліц, виступив на захист нової глобальної резервної валюти, можливо, заснованої на СПЗ.

Трансформування доларового стандарту до системи на основі СПЗ стало б значним проривом в політиці, що триває вже більше 60 років.

СПЗ були запроваджені 40 років тому для заміни того, що тоді розглядалося як неадекватний рівень світових резервів, і згодом були включені до статті угоди МВФ з поправками у якості основного майбутнього резервного активу.

Але незабаром світ заполонили долари. Замість того, щоб стати основним резервним активом глобальної системи, частка СПЗ у світових резервах впала до незначної частини, зробивши їх грошовим еквівалентом всесвітньої мови есперанто.

Хоча євро, створений у 1999 році, виявився більш серйозним конкурентом долара, його частка у загальних міжнародних резервах, схоже, як і раніше, не може перевищити 30%.

Тимчасом частка долара становить 65%. Звісно, ці дані почасти є приблизними, оскільки Китай – власник найбільших резервів у світі – не розголошує структури своїх валютних резервів.

Існують різні способи зниження значимості долара у міжнародній валютній системі. Одна з можливостей полягає в поступовій, ринково цілеспрямованій ерозії долара як резервної валюти на користь євро.

Звичайно, міжнародна роль євро з часу його введення посилилася, особливо на фінансових ринках, однак навряд чи він швидко займе місце долара як домінуючої резервної валюти.

Напевно, це може статися тільки за двох умов: якщо Великобританія приєднається до зони євро, і якщо США зроблять кілька серйозних помилок, які підірвуть довіру до долара.

Остання умова вже частково виконана, але політика США щодо стабілізації своєї фінансової системи повинна допомогти уникнути сильного падіння долара. До того ж, Європейський центральний банк неодноразово заявляв, що не заохочує посилення міжнародної ролі євро і, в той же час, не перешкоджає цьому.

Оскільки ринкові сили навряд чи зможуть серйозно підірвати гегемонію долара, особливо в короткостроковій та середньостроковій перспективах, єдиним способом викликати значне зниження його ролі як резервної валюти є підписання міжнародної угоди. Китайська пропозиція належить саме до цієї категорії.

Одним зі способів зробити СПЗ важливою резервною валютою у відносно короткий термін є створення та виділення значної суми нових СПЗ членам МВФ.

Хоча лідери "великої двадцятки" і вирішили підтримати виділення СПЗ на суму 250 мільярдів доларів, це збільшить частку СПЗ в загальних міжнародних резервах лише до 4%.

Аби з допомогою виділення СПЗ зробити їх головним резервним активом, необхідно створити близько 3 трильйонів доларів в СПЗ, що є нереальним завданням.

Але є й більш реалістичний спосіб посилення ролі СПЗ. У 1980 роках МВФ розглядав можливість прийняття так званого рахунку заміщення СПЗ. Ідея полягала в тому, щоб дозволити країнам, чиї офіційні доларові запаси перевищували зручні для них межі, перевести долари в СПЗ.

Конверсія повинна була відбуватися за межами ринку, і, отже, не вплинула б негативно на долар. Країни-учасниці отримали б більш стабільний актив, ніж долар, оскільки він був заснований на кошику валют, забезпечуючи тим самим надійніший захист від збитків.

Цей план розпався, коли деякі великі акціонери МВФ не змогли піти на укладання угод про розподіл відповідальності, що було б необхідним у випадку збитків внаслідок руху обмінних курсів. США також втратили інтерес до цієї схеми, оскільки долар посилився.

Які шанси прийняття подібної схеми сьогодні? Чи готові США погодитися з реформою міжнародної валютної системи, яка послабить роль долара?

Досі це було малоймовірним. Але зміна міжнародного клімату і можливість серйозного ослаблення долара можуть переконати США піти на схему конверсії, яка знизить надмірний тиск на долар.

Крім можливих політичних міркувань, найбільшим власникам долара цей проект стане в пригоді як форма захисту від сильних коливань вартості американської валюти.

А як щодо потенційних збитків самого рахунку заміщення? Цю проблему можна вирішити за допомогою відкладання частини величезного золотого запасу МВФ.

Навіть при створенні рахунку заміщення СПЗ малоймовірно, щоб частка долара у міжнародних резервах впала до незначного рівня.

Для багатьох країн долар, як і раніше, буде залишатися важливим інструментом ринку іноземних валют, а також засобом номінування цінних паперів, що обертаються на міжнародному ринку.

Але можна уявити собі систему, у якій всі міжнародні резерви будуть зберігатися у приблизно рівних частках доларів, євро та СПЗ.

Хоча зараз існують інші пріоритети, Фонду було б корисно заново вивчити рахунок заміщення СПЗ та аналогічні схеми. Якщо МВФ цього не зробить, обговорення продовжаться в іншому місці.

Новини

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

Нацбанк фіксує відновлення на ринку нерухомості

ДТЕК бачить великий потенціал у розвитку малих модульних реакторів

ВСІ НОВИНИ ⇢