Головний спецагент Балоги отримав шанс вийти сухим із води

Точка зору

Загнаний в кут скандально відомий заступник глави СБУ Тиберій Дурдинець, який нещодавно був оголошений у розшук, отримав простір для маневру.

За повідомленням джерел "Української правди", у середу Конституційний суд визнав незаконною норму законодавства, яка вимагає погоджувати з профільним комітетом парламенту кандидатуру заступника голови СБУ – керівника управління по боротьбі з корупцією.

Цю посаду досі обіймає Дурдинець, і відсутність такого погодження була одним з ланцюгів, за допомогою якого блоку Тимошенко спільно з союзниками в Генпрокуратурі вдалося порушити проти Дурдинця кримінальну справу.

Коли Віктор Балога очолив секретаріат президента, він створив не лише владну "вертикаль", але й "горизонталь". Балога розставив або перевербував людей на ключових посадах у силових структурах, які допомагали йому здійснювати контроль над ситуацією.

Крім Валерія Гелетея (Управління державної охорони) і Миколи Маломужа (Служба зовнішньої розвідки), Балога обзавівся очами і вухами в Службі безпеки України. Цю роль взяв на себе виходець з Мукачівського району Тиберій Дурдинець – племінник колишнього віце-прем'єра Василя Дурдинця.

Указом від 19 жовтня 2007 року Дурдинець обійняв посаду керівника Управління "К" та за сумісництвом заступника голови СБУ.

Ющенко призначив Дурдинця одноосібно, і це прямо суперечило закону "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю".

За цим законом, заступник голови СБУ – начальник управління К "призначається і звільняється президентом за поданням голови СБУ, погодженим з комітетом Верховної Ради по боротьбі з корупцією".

Ющенко не отримав згоди комітету на Дурдинця. Аргументуючи таке сепаратне рішення, сторона президента заявляла, що на момент кадрового призначення Верховна Рада була розпущена, тому погоджувати кандидатуру Дурдинця не було з ким.

Але вже в нинішньому парламенті сформувався фан-клуб "Анти-Дурдинець", який своєю персоною зміг об'єднати представників різних фракцій.

Вважалося, що Дурдинець курує збір інформації на політичних опонентів Ющенка. Зокрема, під керівництвом Дурдинця було організовано прослуховування заступника генпрокурора Рената Кузьміна, нардепа Андрія Портнова та екс-керівника адміністрації президента Віктора Медведчука.

Російський підприємець Костянтин Григоришин, якого за наказом СБУ не пустили в Україну, розповідав, що перед цим управління Дурдинця слідкувало за ним, перевіряло його найдрібніший бізнес і навіть техніку безпеки на будівництві в Запоріжжі, до якого Григоришин має стосунок.

Позов про незаконне призначення Дурдинця подав депутат Юрій Кармазін. Своєю ухвалою суд заборонив Дурдинцю вчиняти будь-які дії як посадовій особі. Але заступник глави СБУ, знаючи про це, не відмовився від своїх повноважень.

"Будучи відстороненим від службових обов'язків, Дурдинець не тільки продовжував їх виконувати, але й відкривав кримінальне переслідування по низці комерційних структур, господарським, посадовим та іншим злочинам, не маючи на це жодного права", – стверджував заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, який очолює головне слідче управління Генпрокуратури.

Допомогу Кузьміну в розкручуванні справи проти Дурдинця надавав депутат від БЮТ Андрій Портнов і його товариш Віктор Медведчук.

Після порушення кримінальної справи суд видав дозвіл на затримання Дурдинця. Щоб врятуватися, спочатку він ліг на лікарняний, а потім заховався чи то в Ужгороді, чи то в Угорщині. Дійшло до небаченого в спецслужбі абсурду: заступника глави СБУ – начальника управління "К" було оголошено в розшук.

Вважалося навіть, що Дурдинець є ключем до шафи, в якій зберігаються скелети Віктора Балоги – надто багато знав заступник глави СБУ про дії свого земляка. І коли Ющенко відмовився втрутитися в справу проти Дурдинця, Балога зрозумів, що не варто чекати захисту і йому.

Тому екс-глава секретаріату й виступив з заявою, де фактично звинуватив Ющенка в корупції – Балога прямо дав зрозуміти, що в разі чого не буде мовчати про реальну роль президента в подіях останніх років.

Справа за поданням Ющенка розглядалася Конституційним судом з 11 лютого 2009 року. І ось тільки тепер КС визнав, що кандидатура Дурдинця не повинна погоджуватися комітетом парламенту. Як повідомляють джерела "Української правди", резолютивна частина такого рішення була проголосована в середу на засіданні суду.

Зокрема, КС визнав неконституційними низку положень закону "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" – в тому числі, що керівники управлінь по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ та МВС мають проходити "чистилище" в комітеті Верховної Ради.

Таким чином, начебто зникають підстави, які створювали передумови для кримінальної справи проти Дурдинця. На цьому факті він тепер може побудувати контратаку, хоча закон не має зворотної сили.

Тим часом Андрій Портнов, який з боку БЮТ виступав куратором кримінального переслідування Дурдинця, думає, що вердикт КС не полегшить долю заступника глави СБУ.

"Рішення Конституційного суду не позначиться на справі проти Дурдинця. Йому інкримінувалося невиконання судового рішення. І на момент ухвалення судом і органами прокуратури рішень щодо Дурдинця не було ніяких реабілітуючих обставин. Тому я впевнений, що цей чиновник буде нести відповідальність", – зазначив Портнов у коментарі "Українській правді".

Водночас, навіть якщо справа проти Дурдинця буде закрита, після відставки Віктора Балоги навряд чи він довго втримається на своїй посаді в СБУ. У нової команди президента знайдеться достатньо своїх кандидатів на це стратегічне місце – тим більше їх вже не потрібно погоджувати у Верховній Раді.

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢