Регіональні біржі під загрозою зникнення

Точка зору

Під час масової приватизації 1990 років у промислових регіонах України почали активно створюватися компанії з торгівлі цінними паперами – фондові біржі (ФБ) та торгово-інформаційні системи (ТІС).

Зокрема, в Криму було зареєстровано Кримську ФБ, на сході країни – Луганську і Донецьку ФБ, у центральному регіоні – Придніпровську ФБ, на півдні – Південноукраїнську ТІС "Південь-Північ".

У Києві були утворені Київська міжнародна та Українська міжнародна ФБ (КМФБ і УМФБ), Українська ФБ, Українська міжбанківська валютна біржа (УМВБ).

А в 1997 році за підтримки NASDAQ українські торговці цінними паперами запустили ТІС ПФТС, яка незабаром стала монополістом на українському організованому ринку цінних паперів.

Ще через вісім років Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) присвоїла дочірньому підприємству асоціації торговців ТІС ПФТС статус біржі.

Разом вийшло вісім бірж і одна ТІС, тоді як в ідеалі для однієї держави достатньо однієї-двох бірж. Для порівняння: В Англії і Польщі – по одному організатору торгівлі.

Однак це не зупиняє заповзятливих українців у їх бажанні формувати нові біржі. Так, за останні три роки було створено ВАТ "ФБ "Перспектива" та ТОВ "Східноєвропейська фондова біржа" (СЄФБ).

Крім того, на український фондовий ринок рвуться закордонні майданчики. Кожен з них застосовував свої методи виходу на ринок.

Варшавська ФБ купила донецьку ФБ "Іннекс" (раніше Донецька ФБ), російська майданчик РТС створив "Українську біржу" (УБ), а Московська міжбанківська валютна біржа (ММВБ) надала ПФТС нову торгівельну систему, за що ПФТС, швидше за все, розрахується своїми акціями.

Таким чином, Україна отримала дев'ять фондових бірж, без урахування Кримської та Луганської, які за цей час були ліквідовані ДКЦПФР. Також, за даними джерел "ЕП", на стадії закриття "Придніпровська ФБ" і ПТІС "Південь-Північ".

З огляду на жорстку конкуренцію, у регіональних майданчиків залишилося мало шансів на продовження своєї діяльності.

"Регіональні фондові біржі втратили свій шанс об'єднатися і створити одну більш-менш працездатну площадку, тому незабаром вони помруть", – вважає колишній глава апарату ДКЦПФР Михайло Непран.

За його словами, для малоліквідного українського фондового ринку однієї біржі вдосталь.

"Комісія повинна посилити умови роботи бірж, підштовхнувши їх до смерті. Так вона позбавила б себе зайвого головного болю. До того ж, час активних торгів, коли Фонд держмайна проводив приватизаційні угоди, закінчився", – зазначив Непран.

Тим часом, за даними ДКЦПФР, у першому кварталі 2009 року частка ринку ПФТС склала 74,48%, ФБ "Перспектива" – 10,21%, УМФБ – 6%, КМФБ – 4,53%, УБ – 3,27%, СЄФБ – 1,26%, ПФБ – 0,1%, УМВБ та УФБ – по 0,04%, "Південь-Північ" – всього 0,01%. На біржі "Іннекс" торги не проводилися взагалі.

Нагадаємо, що ДКЦПФР ще в 2008 році погрожувала анулювати ліцензії тих бірж, у яких немає регулярних торгів, що не відповідає ліцензійним умовам. Однак регіональні площадки відреагували на заяви комісії з іронією, мовляв, вони зможуть обійти всі рішення регулятора.

При цьому активізація діяльності на українському фондовому ринку російських бірж загрожує не всім вітчизняним майданчикам.

За словами голови дніпропетровської фондової біржі "Перспектива" Сергія Антонова, його фірма має намір співпрацювати з російськими колегами у якості провайдера програмного продукту, необхідного для автоматизації звітності для ДКЦПФР.

"Інтернет-трейдинг, про запуск якого заявили ПФТС та Українська біржа, неможливий без підтримки електронного документообігу, тому ці заяви порожні. Сьогодні жодна з бірж не зможе обслужити ту кількість заявок, що передбачена в інтернет-трейдингу, а у нас ці процеси налагоджені ", – стверджує Антонов.

Важливим чинником української конкуренції між біржами також є отримання статусу саморегульованої організації (СРО) – і це ще одна площина змагань між ПФТС та УФБ.

Рішення про надання статусу СРО одній з асоціацій ДКЦПФР повинна прийняти у зв'язку з тим, що 12 квітня набула чинності норма закону "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо обов'язкової наявності по одній СРО у кожному виді професійної діяльності.

Статус СРО, як очікується, об'єднає понад 50% торговців цінними паперами, бо чим більше контрагентів, тим вища ліквідність ринку і прозоріше ціноутворення. І тут комісії доведеться надавати перевагу або Асоціації ПФТС, що налічує 320 учасників, або новоствореній "Асоціації українських фондових торговців" (АУФТ), до складу якої увійшло 435 учасників.

Нагадаємо, 26 лютого КМФБ, УФБ та асоціація "Регіональний фондовий союз" (РФС) домовилися створити єдину асоціацію "АУФТ" з метою одержання статусу СРО.

Директор департаменту ДКЦПФР Олексій Тарасенко повідомив "ЕП", що комісія ще не визначилася, кому буде надано статус СРО. "Рішення ще не прийнято. Розглядаються варіанти", – сказав він.

Новини

24 Квітня 2024

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

Постачальник китайсьих труб Vorex зриває програму буріння Укргазвидобування

Для відновлення енергосистеми треба запровадити графік підвищення тарифів на електрику – експерт

У березні Україна імпортувала 8,44 тис тонн довгого прокату

Фонд підтримки енергетики України зібрав 410 млн євро

23 Квітня 2024

Уряд виділив додаткові 8 млрд грн на зведення фортифікаційних укріплень

Уряд США спрямував $7 млрд на встановлення сонячних панелей

Україна не виставлятиме газотранспортні потужності на аукціон після завершення договору з рф

Україна примусово забере у росіян 92,67% акцій Енергомашспецсталі

Світове виробництво сталі у березні скоротилося на 4,3%

ВСІ НОВИНИ ⇢