Тимошенко влаштувала підприємцям базар

Точка зору

Перед виборами Кабінет міністрів почав велику промо-акцію товару, яким він торгує – власного іміджу. У четвер з великим ажіотажем відбулася зустріч міністрів з підприємцями, яких назбиралася повна зала Українського дому.

Міністри сиділи довжелезним півколом на сцені, відверто нудьгуючи. Про більшість із них ніхто навіть словом не згадав. Розмову з простими людьми вели чотири жінки.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко представила Олександру Кужель, голову Держкомпідприємництва, потім – Оксану Продан, керівника Ради підприємців при Кабміні, і Наталію Королівську, голову парламентського комітету з питань промполітики. Оплески в залі засвідчили до них народну любов.

"Вірю: коли впали на коліна гіганти – малий та середній бізнес зможе врятувати економіку", – заявила прем'єр, представляючи пакет із 27 постанов та законопроектів, розроблених у цьому суто жіночому колективі згідно з пропозиціями підприємницьких організацій.

Найсмачнішою "стравою", приготовленою в Кабміні, став мораторій на перевірки будь-яких державних контролюючих органів, що діятиме на час кризи – до 31 грудня 2010 року.

Зокрема, урядова постанова забороняє позапланові перевірки, якщо не було реальних скарг споживачів або якщо перевірки не забажало саме підприємство. Планово теж не будуть перевіряти нікого, крім підприємств, які становлять потенційну небезпеку довкіллю.

Пакет має не лише спростити бюрократичні процедури для підприємців, але й ускладнити їх для рейдерів. Наприклад, коли хтось приїде силою захоплювати підприємство згідно з копією судового рішення, йому доведеться подбати, аби вона була на офіційному бланку.

Взагалі, зізналася прем'єрка, кожен з міністрів опирався, коли намагалися скасувати підвідомчу йому бюрократію.

"Ніхто в Україні не знає, скільки існує адміністративних платежів. Ми зобов'язали державні установи до 1 квітня завести рахунки у Казначействі, щоб ми могли контролювати ці потоки. І ніхто нічого не зробив. Ми звільнили керівників підприємств, і це теж не допомогло. Зараз ми збираємося звільнити заступників міністрів. Але, я думаю, і їх віддадуть у жертву, щоб тільки зберегти ці виплати", – упевнена Тимошенко.

Міністри робили вигляд, що їм соромно. Декому діставалося по-справжньому, наприклад, міністру юстиції – "опальному" Миколі Оніщуку.

"Щоб стати нотаріусом, потрібно заплатити 150 тисяч доларів", – поскаржився з трибуни черговий підприємець, і зала підтримала його бурхливими оплесками.

"Ви можете сказати, хто конкретно вимагав гроші?" – несміливо перепитав міністр, і зал гучно зареготав.

Оксана Продан розповідала, що при ліцензуванні тепер не треба буде брати довідку про освіту працівників, що скасовуються талони до посвідчення водія, а люди тим часом займали черги до двох мікрофонів у залі.

"Бачите, які джентльмени? Вони мене не пускали, казали, що мене не було в черзі. А я кажу, що завтра ви в аптеці нічого не зможете купити, навіть "Віагру", – почала свій виступ представниця однієї з обласних фармацевтичних асоціацій.

Люди скаржилися на хабарництво, на некоректні індикативні ціни, на власників одеських ринків і навіть на поширення пивного алкоголізму серед молоді.

Поволі базар став поступово перетворюватися на "Поле чудес".

"Я хочу подарувати вам, Юліє Володимирівно, це серце, тільки потім ви повинні мені його повернути. А перед тим кожен міністр повинен його узяти і сказати, що він на цій посаді зробив хорошого для людей", – казала представниця народу з Київської області, несучи прем'єрці маленьку прикрасу на ланцюжку.

Зрештою, Тимошенко вибачилася, що не може заслухати всіх бажаючих, бо має вирушати до Казахстану з офіційним візитом.

Весь пакет постанов та законопроектів, які пропонувалися, Тимошенко поставила на голосування разом. Міністри вперше проявили активність – одноголосно його підтримали.

Цікаво, що під час засідання чиновники майже не перемовлялися: мабуть, прем'єр подбала, щоб приятелі поруч не сиділи.

Усім, хто не висловився, Тимошенко порадила звертатися до Кужель – та, мовляв, з ранку до ночі тільки те й робить, що особисто приймає підприємців і вислуховує їхні проблеми.

Справді, "Економічна правда" не раз намагалася взяти у голови Держкомпідприємництва коментар, і траплялося, що близько 22 години та відповідала: почекайте, в мене ще троє відвідувачів.

Можливо, ці четверо жінок, що мали цього дня бенефіс, і справді допомагають простому народу?

Після засідання журналісти побачили біля "Українського дому" близько двохсот пікетувальників без ознак хорошого фінансування. Вони скандували "Кужель – геть!" та "Юлю – до народу!".

Міліціонери, які відділяли їх від чорних автівок урядовців, очікували на закінчення акції.

А коли Тимошенко вже виїздила, мітингувальники спробували заблокувати проїзд, вимагаючи зустрічі з нею. Але автівки розвернулися, і попід стінами Українського дому, куди народні маси не допускалися, виїхали на протилежний бік і рвонули, вочевидь, у напрямку Борисполя.

Новини

16 Квітня 2024

Обсяг металобрухту на майданчиках Міноборони до кінця року може сягнути 200 тисяч тонн

Металургійна промисловість Європи потребує 5 млн тонн водню на рік для декарбонізації

МВФ прогнозує зростання ВВП України цьогоріч до 3,2%

Поляки розблокували пункт пропуску Долгобичув-Угринів

Зеленський підписав закон про мобілізацію

Бронювання працює неефективно: кожен шостий працівник мобілізований – Петрук

Акціонери US Steel схвалили злиття з Nippon Steel

Компанія Дерипаски втратить 36% експорту внаслідок нових санкцій США та Великої Британії 

Українські металургійні компанії у березні скоротили експорт напівфабрикатів на 38,7%

Києву загрожують відключення світла за графіком – ДТЕК

Польська JSW скоротить видобуток вугілля на 850 тисяч тонн

АМКР збільшив виплавку сталі на 93% 

За три місяці китайські металурги відвантажили за кордон 25,8 млн тонн сталі

Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку великої війни

Споживання сталі в Україні впало на чверть у 1 кварталі

Нафтогаз готовий викупити весь газ, запропонований українськими видобувниками

ВСІ НОВИНИ ⇢