Мораторій знято, але банки можуть не віддавати гроші

Точка зору

Минулої п'ятниці відбулася дивна річ. Теоретично, Національний банк України зняв мораторій на дострокове отримання депозитів. Але остаточної впевненості у цьому немає. Тим більше, що Нацбанк поки що відмовчується.

Постанова №282 від 12 травня анулює пункти 2 та 5 антикризової постанови №413 від 4 грудня. Саме там містяться положення щодо заборони населенню достроково отримувати депозити у банках.

Але справа у тому, що мораторій був чітко прописаний лише у постанові №319 від 11 жовтня 2008 року. В грудні 2008 року замість неї з'явилася дивна постанова №413.

У ній немає слова "заборона" або "мораторій". У статті 2 документу є лише дуже умовне формулювання: "уживати всіх необхідних заходів щодо забезпечення позитивної динаміки зростання обсягів депозитів (передусім у національній валюті України) з метою недопущення дострокового повернення коштів, розміщених вкладниками".

Ця умовність ввела населення в оману ще у грудні. Коли постанова №413 була оприлюднена, дехто подумав, що мораторій знято. Люди почали штурмувати банки, щоб отримати свої кошти.

Але через кілька днів з'явився лист за підписом голови НБУ Володимира Стельмаха, де підтверджувався факт продовження мораторію. І досі невідомо, чи встиг хтось обізнаний, користуючись нагодою, забрати великі суми.

Джерело "Економічної правди" у банках, яке спілкувалося з представниками НБУ, пояснило, навіщо було вказувати на мораторій лише листом-роз'ясненням.

"Існують дві юридичні компанії, які збирають підписи вкладників. Отримавши достатньо велику кількість, вони спробують через суд відмінити мораторій. Але справа ускладнюється тим, що відміняти немає чого. З юридичної точки зору, лист Стельмаха – то його приватна думка, хоча на нього посилаються усі банки. Формально, вже з грудня мораторію не існувало, хоча реально він був, і на нього всі посилалися", – пояснив експерт.

За його словами, саме з цієї причини у постанові №282 немає жодного слова про зняття мораторію. Якщо б це було прямо вказано, у цих двох юридичних компаній з'явився би привід визнати заборону незаконною. Можливо, після цього виникли б фінансові санкції до регулятора. А так – немає мораторію, немає і порушення з боку регулятора.

"Економічна правда" звернулася за коментарями в НБУ, але відповіді не отримала. Коментарі Стельмаха, які він надав журналістам, перебуваючи у Швейцарії, мало що прояснюють.

Від джерела "ЕП" відомо лише, що деякі співробітники регулятора наполягають: мораторій все ще існує. Хоча опитані ним банкіри, навпаки, вважають заборону знятою. Просто на рівні "я так вважаю…".

Отже, ситуація залишається незрозумілою. Враховуючи нестачу грошей на коррахунках та в касах, банки можуть не віддавати депозити. Установи аргументуватимуть свої дії тим, що не отримали офіційних роз'яснень від НБУ, де було б чітко вказано: "віддай гроші". А НБУ, швидше за все, цього і не скаже.

Більше того, банкіри переконані, що мораторій скасовувати ще зарано.

Стабільний курс та валютні аукціони заспокоїли населення. У квітні вперше за кілька місяців спостерігалося зростання залишків на депозитах – на 0,6% до 192,5 мільярда гривень. Причому зростали залишки як у гривні, так і у валюті.

Але дуже чітко сформувалася й неприємна тенденція: гроші з банків швидкими темпами виймали підприємства. Залишки на їх рахунках скоротилися за квітень на 2,4% до 119,6 мільярда гривень.

"Ризик-менеджер" одного з великих банків пояснив, що саме юридичні особи є сьогодні найбільшим фактором ризику для фінансового сектору. Підприємства накопичили величезні борги з заробітної платні та з податків.

Через мораторій та введення тимчасових адміністрацій чимало установ перестали проводити платежі. Банкіри остерігаються, що після зняття мораторію багато компаній захочуть вивести гроші або в банки з іноземним капіталом – такий менталітет, або відразу у готівку. А деякі можуть знову почати купувати валюту.

Отже, скоріш за все, найближчими днями банки не будуть достроково повертати депозити. А потім Стельмах повернеться в Україну і напише ще одного листа, у якому викладе власну думку. Звичайно, про те, що мораторій продовжено.

Втім, він може цього і не робити. Спочатку у Нацбанку захочуть дізнатися, чи багато людей піде у банки, щоб спробувати забрати свої гроші. Позиція НБУ ідеальна, бо залишає йому шанс виглядати красиво за будь-якого розвитку подій. Давайте спостерігати разом.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢