Депутати хочуть повернути у паспорти «п'яту графу»?

Точка зору

В Україні, що не день, то нова геніальна ідея. Цього разу відрізнився голова парламенту Володимир Литвин, який виступив за відновлення у паспортах громадян України графи «національність». Про це він сказав на зустрічі з жителями села Олександрівка Кіровоградської області у п'ятницю. «Я за те, щоб ця графа була відновлена. Вона повинна бути, щоб ми знали, хто наші батьки. Чому ми соромимося їх?!», – зокрема сказав він.

Нардеп із БЮТ Юрій Гнаткевич в інтерв'ю ForUm’y признався, що підтримує таку пропозицію спікера. «Я за те, щоб відновити цю графу. Нічого поганого не буде, якщо у мене у паспорті буде написано: «українець», – пояснив він.

На думку нардепа, якщо у паспорт кожного громадянина буде вписала ця графа, то українці пам'ятатимуть, «якого вони роду і якого племені, а не будуть перевертнями».

Гнаткевич розповів, як свого часу парламент намагався розглянути це питання: «Коли була така пропозиція не то у другому, не то у третьому скликанні ВРУ, міністр МВС (або його зам) уже стояв на трибуні і вносив на розгляд депутатів зміни у структуру паспорта, то, на жаль, у залі не виявилося націонал-демократів, і це питання не було проголосоване. До речі, це було при Кучмі».

Парламентарій висловив припущення, що на 90 % така ідея буде підтримана у сесійному залі.

У свою чергу, парламентарій із НУ-НС Ярослав Кендзьор зазначив, що проголосував би за таке оновлення. «Я не один раз висловлювався з цього приводу, оскільки це питання у нас дуже актуальне. Для мене особисто це не має якогось істотного значення. Чому? Тому що я впевнений, що національну приналежність людини визначає не графа у паспорті, а твоє особисте відчуття. До кого ти себе особисто відносиш і ким ти себе вважаєш – українцем у повному, глибокому розумінні цього слова, чи не українцем. І знову ж таки, коли я кажу «українцем», я маю на увазі громадянина України, який знає своє коріння, відчуває себе громадянином України настільки, що готовий за свою країну віддати життя», – підкреслив він.

Нардеп розповів, що йому іноді опонують: «А коли у паспорті немає такої графи, і ми соромимося, що ми українці». «Тоді у мене є такий аргумент – я їх прошу відповісти мені, наприклад, коли у Петра Миколайовича Симоненка у паспорті буде запис «українець», чи буде він насправді належати до українців, патріотів у буквальному розумінні цього слова? Звичайно, ні, тому що йому краще було б записати у тій графі «російський шовініст». Бо ця людина себе громадянином України не вважає, тому що він відстоює інтереси Кремля», – заявив Кендзьор.

А ось «регіонал» Вадим Колесніченко вважає, що ця ідея спікера «однозначно реалізована не буде». «І Литвин це знає. Судячи з усього, він розуміє, що на південному сході у нього перспектив щодо рейтингу немає, і він хоче пограти на рейтингу «помаранчевих» і націоналістичних сил, а потім у період передвиборчої президентської кампанії торгуватиметься за те, щоб свої голоси віддавати, або не забирати у «помаранчевого» сектора», – пояснив політик.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢