Таємні переговори щодо примирення Ющенка і Тимошенко

Точка зору

Для досягнення перемир'я між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко намагаються залучити міжнародних посередників. Як стало відомо "Українській правді", керівництво Європейської народної партії під час останнього самміту ЄНП, який у березні відбувся в Брюсселі, запропонувало Тимошенко і Ющенку провести секретну зустріч на нейтральній території, де були би вироблені правила взаємного ненападу.

Ініціатором цих переговорів виступив президент Європейської народної партії, екс-прем'єр-міністр Бельгії Вільфред Мартенс. В якості гарантів примирення він запропонував прізвища трьох відставних політиків Європи: екс-прем'єр-міністра Великобританії Тоні Блера, екс-прем'єр-міністра Іспанії Хосе Марії Аснар та екс-президента Польщі Александра Квасьневського.

Принцип відбору передбачав, щоб один лідер (Блер) представляв би країну-єврооптиміста, інший (Аснар) – країну-європесиміста, а третій (Квасьневський) був глибоко обізнаний з реаліями в Україні. Як відомо, під час Майдану польський президент уже виконував функції посередника між владою та опозицією.

Уже понад півроку Мартенс намагається переконати Ющенка в необхідності таких "мирних переговорів". Востаннє він озвучив цю ідею під час спільної зустрічі з Ющенком і Тимошенко, яка відбулася 19 березня 2009 року перед початком самміту ЄНП.

Як потім зізналися і Ющенко, і Тимошенко в інтерв’ю "Українській правді", вони відповіли на це принциповою згодою.

Історія хвороби

Віктор Ющенко установив контакти з Європейською народною партією ще коли був лідером опозиції. Він декілька разів відвідував самміти ЄНП, де зустрічався з європейськими консерваторами і просив їх підтримати демократію в Україні. Коли "Наша Україна" оформилася як партія, вона отримала статус спостерігача в ЄНП.

Тимошенко та її партія "Батьківщина" стали спостерігачами в ЄНП у 2007 році, хоча до цього вона збиралася вступати до конкуруючого ідеологічного об'єднання – "Соціалістичного інтернаціоналу". Зміну політичних смаків у Тимошенко спричинила поява у її команді Григорія Немирі, який переконав, що участь у ЄНП дозволить їй потоваришувати з більшою кількістю європейських лідерів.

Восени 2007 року Ющенко і Тимошенко спільно відвідали самміт ЄНП в Лісабоні, де керівництво європейських консерваторів переконувало президента дати добро на створення коаліції з БЮТ.

Переломним у стосунках між Ющенком і Європейською народною партією був березень 2008 року. Президент висловився проти одночасної з ним участі прем’єра у черговому самміті ЄНП та самостійно відбув до Брюсселю.

Там відбулася тривала і неприємна для Ющенка зустріч з Мартенсом, подробиці якої тільки зараз стали відомі "Українській правді". Керівник ЄНП фактично звинуватив секретаріат президента України у злочинній протидії уряду Тимошенко.

"Mr Baloga is criminal", – дослівно сказав тоді Мартенс Ющенку. "Подивіться в мої очі! Ви вважаєте, що це очі злочинця?" – емоційно відповів йому Ющенко. "Ні. Ви не злочинець, але керівник вашого секретаріату – так", – продовжив наполягати на своєму Мартенс.

Після цього Ющенко призупинив контакти з ЄНП, оскільки вважав її інструментом в руках Тимошенко. Він не зустрівся з делегацією європейських консерваторів у Києві та проігнорував декілька саммітів ЄНП.

Вперше Мартенс письмово запропонував Ющенку послуги посередників ще 28 липня 2008 року. Він направив на Банкову листа, де запросив Ющенка та Тимошенко на "приватну зустріч" з Блером, Аснаром та Квасьневський для "обговорення політичної ситуації в Україні та регіоні".

За словами джерел, її планувалося провести на початку вересня в Лондоні, однак відповіді від Ющенка не надійшло.

У секретаріаті переконані, що цю ініціативу з залученням посередників інспірував віце-прем'єр Григорій Немиря, який тісно спілкується з представниками Європейської народної партії. На подібні ініціативи Банкова має стандартну відповідь: "Україна – це не Нагорний Карабах, щоб європейці мирили її лідерів".

Водночас в оточенні Тимошенко покладали великі надії на цю зустріч. "Європейські політики мали би зобов’язати Ющенка і Тимошенко до порозуміння та виступити гарантами непорушення виданих ними обіцянок. У разі ж початку нової фази протистояння вони були би рефері", сказав співрозмовник з оточення прем'єр-міністра.

Після цього Мартенс вдруге ініціював зустріч. 22 серпня 2008 він направив Ющенку ще одного листа майже такого ж змісту. На той момент вже відбулася військова операція на Кавказі та з Банкової пролунали звинувачення Тимошенко у державній зраді.

"Після війни в Грузії виглядає абсолютно необхідним організувати консультації щодо політичних подій в Україні та цілому регіоні", – ідеться у запрошенні Мартенса.

В цьому листі Мартенс, пояснюючи необхідність залучення Блера, Аснара і Квасьневського, називає їх "трьома європейськими мудрецями".

Однак другий лист президента ЄНП також залишився без відповіді. Тоді Ющенко все ще був ображений на Європейську народну партію за необ’єктивність. Лише у березні 2009 президент України знову відвідав самміт ЄНП.

Саме там і відбулася одночасна зустріч Ющенка, Тимошенко і Мартенса, під час якої він втретє запропонував провести мирні переговори українських лідерів за посередництва Блера, Аснара і Квасьневського.

Український прем’єр ініціативу підтримала, а президент спочатку не зрозумів, про що іде мова. "Ющенко прореагував в такому дусі – "а до чого тут Кравчук?" Його збила з пантелику згадка про "трьох мудреців". Він подумав, що мова іде про українську "раду старійшин", куди входять Кучма, Кравчук та інші відставні політики", – розповіли джерела "Української правди".

Коли Мартенс пояснив, що йдеться про трьох європейських лідерів, Ющенко у притаманній йому формі уникати прямих відповідей не відмовився від проведення такої зустрічі примирення.

Пізніше Ющенко особисто підтвердив "Українській правді", що керівництво Європейської народної партії справді запропонувало такий формат мирних переговорів.

"Це питання обговорювалося під час нашої останньої зустрічі з Вільфредом Мартенсом. Я підтримую цю ініціативу, але її першим кроком має стати розробка антикризового плану. Якщо це буде зроблено, то далі можна виходити на формат залучення ради мудреців", – сказав Ющенко.

У свою чергу Тимошенко заявила, що не вважає принизливим залучення міжнародних посередників для порозуміння українських керівників.

"Ці європейські політики давно пропонували нам спільну роботу з метою подолання кризи в Україні. Ми із задоволення підтримаємо цей політичний процес з метою стабілізації. І ми не бачимо тут нічого поганого, бо подібний круглий стіл відбувався у Києві під час помаранчевої революції. Але, наскільки я знаю, позиція президента в цьому питанні не є позитивною", – сказала Тимошенко.

Поки ініціатива з проведенням "мирних переговорів" не отримала жодного продовження. Однак, за інформацією "Української правди", і Ющенко, і Тимошенко прагнуть взяти участь у Конгресі Європейської народної партії, який 29-30 квітня відбудеться у Варшаві.

Можливо, там керівництво ЄНП вчетверте запропонує їм послуги посередників. Або взагалі махне рукою на Україну.

Новини

17 Квітня 2024

Rio Tinto за підсумками першого кварталу скоротила відвантаження залізної руди

Промвиробництво в ЄС скоротилося на 5,4%

Україна у лютому посіла друге місце за обсягами експорту катанки до США

Газопроводи між Німеччиною та Францією транспортуватимуть водень

Ferrexpo планує збудувати нову сонячну електростанцію

В Україні зросла частка імпортних будівельних матеріалів – дослідження

Споживання цементу в Україні минулого року збільшилося на 17% – Укрцемент

Виробництво сталі у Бразилії за підсумками березня зросло

Україна припинила експорт марганцевих руд

Запоріжсталь за 2 роки спрямувала на підтримку виробництва 1,2 млрд грн 

МВФ прогнозує Україні курс 54 грн/дол

З початку квітня Україна експортувала 3,5 млн тонн морськими шляхами

Росія продовжує нарощувати морський експорт нафти

Україна скоротила експорт титановмісних руд на 44%

Для відбудови Україна потребує залучення американських інвестицій – Шмигаль 

Україна вироблятиме компоненти малих модульних реакторів

ВСІ НОВИНИ ⇢