"Нафтогаз": як уникнути штрафу?

Точка зору

Прогноз "Економічної правди" справдився: за результатами першого кварталу Відкрите акціонерне товариство "Газпром" озвучило суму штрафу за недобір передбачених контрактом 5 мільярди кубометрів газу у розмірі близько 500 мільйонів доларів, як і підрахувала ЕП.

Знаково, що сталося це напередодні візиту Юлії Тимошенко до Москви, тому українські експерти вважають таку заяву винятково засобом тиску на Україну.

Якщо досі тема штрафів піднімалася переважно в політичних заявах, то тепер росіяни надіслали НАКу лист, у якому нагадують, що українська сторона не викупила належного обсягу газу, і через це їй слід заплатити "неустойку".

У повідомленнях інформагентств зазначалося, що це – сума штрафів за березень, однак підрахунки свідчать, що за минулий місяць "нагорить" набагато менше.

Згідно з контрактом, Україна має оплатити щонайменше 80% від законтрактованих на березень 2 мільярдів кубометрів, або 576 мільйонів доларів. Фактично сплачено 342,72 мільйони, отже, березневий борг дорівнює 233,28 мільйонів доларів.

А борг квартальний якраз і складає 504 мільйони доларів, якщо врахувати, що контрактом на цей період передбачено поставку 5 мільярдів кубометрів газу, а фактично спожито лише 2,6.

Наскільки ж страшне те, чим нас лякають?

Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський наголосив "Економічній правді", що офіційної вимоги заплатити штраф до компанії не надходило. "Так само, як і раніше, тривають переговори. Ми не чекаємо такої вимоги, тому що ми вважаємо, що її не буде", – додав він.

Уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський пояснив, що лист "Газпрому" справді ще не означає вимог щодо оплати штрафу.

"Це є своєрідне запрошення до подальших переговорів про зміну контракту на постачання газу, сигнал від "Газпрому" про те, що і його нинішній контракт не задовольняє", – розповів представник президента.

Офіційною ж вимогою, за словами Соколовського, може бути тільки подання відповідного позову до Стокгольмського арбітражу, як то передбачено в контракті про постачання газу.

Україна зацікавлена в тому, щоб максимально затягнути розгляд цієї справи. Адже потреба негайно виплатити півмільярда доларів була б для НАК "Нафтогаз" катастрофічною, або, принаймні, потребувала б чергової емісії задля збільшення статутного фонду державних банків, які могли б прокредитувати НАК..

Адже зараз компанія закуповує газ за ціною, вищою, ніж річна внутрішня ціна продажу, тобто, навіть за умови 100% розрахунків споживачів політикою компанії закладено дефіцит коштів. У той же час, наприкінці року закупівельна ціна суттєво знизиться, а внутрішня – ні, отже, і гроші знайти буде дещо простіше.

У будь-якому разі, арбітраж для України – достатньо вигідний варіант, адже, за оцінками експерта Центру Разумкова Володимира Омельченка, там скарги за місяць не розглядаються, а тягнуться не менше 9 місяців, а, скоріше за все, рік-півтора.

"Можна якимось чином протягнути час до двох років, на кожному засіданні подавати нові факти. Хоча в "Газпрома" є набагато сильніші аргументи: він може, суто теоретично, припинити поставки. Хоча практично він на це, я думаю, не піде, з політичних міркувань", – коментує експерт.

Але заплатити штраф "Нафтогазу", у випадку подачі позову, рано чи пізно доведеться: умови контракту достатньо чітко передбачають таку відповідальність.

Отже, перед Тимошенко на переговорах стоятиме наступний вибір: готуватися за рік-два заплатити півмільярда доларів, зробивши "подарунка" тодішньому прем'єрові, або, знову ж таки згідно з прогнозом ЕП, прогнутися під умови росіян, чого б вони не стосувалися – модернізації ГТС чи кредитних коштів.

Від її позиції залежатиме і результат хвалених переговорів "Нафтогаза" з "Газпромом" щодо нової редакції контракту про постачання газу, зокрема, щодо зменшення його річного обсягу.

Однак, якщо росіяни й надалі ці переговори саботуватимуть.

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢