Час виплачувати кредит по довірі

Точка зору

У столиці розпочалася Всеукраїнська акція протесту «Ні свавіллю банків!». Укотре під стінами Кабінету Міністрів України зібралися вкладники та позичальники вітчизняних банків з усієї країни. Їх мета не нова: нагадати про проблеми населення владі. І щоб остання про них все ж таки не забувала, принесли і символічні пігулки для відновлення пам’яті «Антисклероз». Та закликали усіх можновладців об’єднатися задля допомоги звичайним людям. Якщо ж їхні вимоги задоволено не буде — учасники акції обіцяють ініціювати початок безстрокової акції протесту з її невід’ємним атрибутом — наметовим містечком.

— Свого часу ми видали нашій владі величезний кредит довіри. Та вона не те що відсотки не погашала, а й навіть «тіло» позики повертати не хоче. Утім, час платити все-таки настав! — кажуть члени громадської організації «Антикредит» з Миколаєва.

Ще до початку кризи хмельничанин Сергій Паньков з дружиною мав свій бізнес.

— Ми полічили, — каже пан Паньков, — і виявилося, що можемо дозволити взяти собі ще одну машину у кредит і навіть придбати новий будинок. Тоді нам настійливо рекомендували працівники банку брати позику саме у валюті. Мовляв, виграєте на курсі. Заставним майном обрали власну квартиру. Справно виплачували рахунки за кредитом, та криза все змінила. Бізнес практично занепав, і нині ми працюємо тільки «на кредит». На життя взагалі коштів немає.

Щоб погашати кредит по будинку, сім’ї Паньків довелося продати обидві машини. На черзі — квартира. Та тут виникла проблема. Ціни на нерухомість дуже впали. І сьогодні вартість їхньої квартири навіть не дотягує до заставної ціни. Що буде далі і звідки брати гроші на погашення кредиту, хмельничани не знають. Сподіваються, що на допомогу прийде влада і знайде хоча б якісь важелі впливу на комерційні банки. І щоб їй було легше, учасники протесту навіть виклали свої основні вимоги у кількох пунктах. Серед них — створення спеціальної комісії, до складу якої увійшли б можновладці усіх рівнів, представники банківських установ та прості українці. У співпраці вони мають виробити механізми виходу країни із ситуації, що склалася. Головне, щоб інтереси кожної сторони були враховані.

Погоджується з цим і Олександр, співробітник одного з комерційних банків:

— Знаєте, можна вимагати і видачу депозитів, і відстрочку у виплаті кредитів. Можна навіть заборонити піднімати відсоткову ставку за кредитами, чи ж перевести валютні позики у гривні за курсом на момент підписання договору. Але це нереально, бо виникає запитання — за чий рахунок усе це буде здійснено? Хто виплачуватиме курсові різниці та збитки? Дії Нацбанку за останні кілька місяців — далекі від ідеальних. Це, зокрема, стосується і мораторію на видачу депозитів, що є порушенням прав людини. Просто досить приймати рішення нашвидкуруч. Потрібно сісти і прописати усі подальші кроки. Без втрат не обійдеться. Але їх потрібно розподілити поміж усіма учасниками процесу — державою, банками та громадянами.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢