«Вгамуйте пристрасті»,

Точка зору

Позавчора в аеропорту «Бориспіль» першого заступника голови СБУ Валерія Хорошковського обшукали співробітники митної служби. «Після прибуття в аеропорт була спланована провокація — за листом одного з народних депутатів був зроблений вибірковий огляд моїх речей. Мені не дали листа, я його бачив лише краєм ока», — прокоментував Хорошковський. Аналізуючи цю ситуацію, варто зазначити, конфлікт інтересів в Україні з кожним днем порушує все більше й більше питань.

Валерій Хорошковський, якого свого часу прославляли на посаді голови Державної митної служби, сьогодні вже не в милості прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, та й працює він, за призначенням Президента Віктора Ющенка, тепер першим заступником голови СБУ. Ситуація змінилася після підписання українсько-російських газових угод, коли Тимошенко заявила, що 11 млрд. кубів газу, що належали компанії РосУкрЕнерго, є вже державною власністю, які необхідно розмитнити. Хорошковський відмовився це зробити, після чого, по суті, і опинився в президентському таборі. Потім пішло: обшук співробітниками СБУ компанії «Нафтогаз» у пошуках документів стосовно вищезазначеного газу, взаємні звинувачення Хорошковського і Тимошенко, обшук уже самого Хорошковського на митниці в аеропорту «Бориспіль», прибуття працівників СБУ до Кабінету Міністрів у пошуках тих самих документів тощо. Кому все ж таки належать 11 млрд. кубів газу в українських сховищах? Якщо це приватна власність Дмитра Фірташа, то чому на неї «нападає» уряд? Якщо ні, чи зміг би тоді Фірташ із такою впевненістю подавати позов на «Нафтогаз» до Стокгольмського суду? Як оцінювати дії СБУ в даній ситуації? Чи зможе Кабінет Міністрів вирішити цю проблему, розповів  експерт Олександр НАРБУТ:

— Серед української політичної еліти існує проблема зрілості, досягши певних висот, вона при цьому не може професійно поводитися. Люди не готові виконувати взяті на себе зобов’язання, не розуміючи в чому суть їхньої діяльності. У компанії РосУкрЕнерго є корпоративні права як Дмитра Фірташа, так і російського Газпрому, тому все, що відбувається навколо РосУкрЕнерго, вигідно і Фірташу, і Газпрому. Лише наївний може вважати, що це приватна суперечка акціонера Фірташа та уряду. Уряд зазначає, що він дбає про національні інтереси, хоч якби він дбав про них, навряд чи підписав би весь пакет документів українсько-російської газової угоди. Дії СБУ не є протизаконними, вони просто набули зайвої публічності.

Сьогодні всім учасникам конфлікту потрібно розуміти, до чого може призвести його ескалація.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢