Припинити з’ясування стосунків і дати консолідовану відповідь на кризу

Точка зору

В секретаріаті Президента відбулася нарада, присвячена координації дій усіх органів державної влади та політичних сил у кризових умовах розвитку економіки. Окрім Президента Віктора Ющенка, її учасниками були Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, голова Нацбанку Володимир Стельмах та представник фракції Партії регіонів Микола Азаров, повідомляє прес-служба глави держави.

Відкриваючи засідання, Президент закликав припинити будь-яке з’ясування стосунків та виробити спільні підходи для поновлення діалогу з МВФ. У цьому контексті він закликав припинити президентські виборчі кампанії, які дехто вже розпочав, до 1 липня 2009 року. «До 1 липня прошу зупинити виборчу кампанію президентську 2010 року. До 1 липня ми не повинні через політичну нестабільність збурювати ситуацію в системі національного бюджету, економіки, інвестицій. Не треба поспішати. Я переконаний, кому належить перемога — вона до нього прийде», — сказав Президент. Відтак він запропонував проводити зустрічі такого формату на постійній основі щопонеділка, а рішення ухвалювати консенсусом. «Якщо якась сторона матиме окрему позицію з того чи іншого питання, я даю гарантію, що рішення не буде прийнято», — запевнив В. Ющенко.

Повернувшись до теми відносин з міжнародними фінансовими організаціями, Президент закликав до негайного поновлення співпраці з МВФ. «Поновлення співпраці у найближчі тижні або дні є найчутливішим тестом доцільності сьогоднішньої нашої зустрічі. Час працює проти нас. Наше головне сьогоднішнє завдання — виробити такий план, щоб діалог з МВФ у лічені дні був відновлений», — сказав Президент, додавши, що це стало б першим серйозним кроком з подолання кризи. Глава держави зазначив, що успішна співпраця з МВФ є сигналом для інших країн та інвесторів. «Не так важливі фінанси, як важливий сигнал для бізнесу — внутрішнього та інтернаціонального, що в Україні є програма, яка дає відповіді на вихід із кризової ситуації. Україні потрібні сильні сигнали провідних фінансових інституцій, що українська влада знає відповідь на кризу», — сказав він. У цьому контексті Президент закликав Голову Верховної Ради, Прем’єр-міністра, Голову Нацбанку та опозицію до спільної та скоординованої праці над антикризовими економічними заходами. «Між нами є суттєві політичні, ідеологічні, професійні розбіжності, ми по-різному оцінюємо і природу, і масштаб кризових процесів, але вихід із кризи сьогодні лежить у системі влади. Це єдиний спосіб дати повноцінну відповідь, з яким антикризовим пакетом, з яким антикризовим сценарієм країна впорається з кризою», — сказав В. Ющенко.

На думку Президента, першочерговими завданнями для всіх мають стати утримання ситуації під контролем, убезпечення економіки від глибокої кризи та збереження для людей високих соціальних стандартів. Виходячи з цього, глава держави запропонував виходити із таких базових принципів: збереження соціального захисту в 2009 році; ефективний антикризовий пакет, до якого увійшли б податкова реформа, підтримка національного виробника, політика енергозбереження; збалансований державний бюджет та скорочення державних видатків щоб, зокрема, наповнити стабілізаційний фонд. Окрім того, В. Ющенко закликав припинити спроби тиску на банківську систему та Нацбанк, які спостерігаються протягом останніх трьох-чотирьох місяців. «Банківська система в будь-якій країні є основою для розвитку національної економіки. Те ґвалтування, яке допущено в останні місяці в банківській системі, ці постійні намагання кадрових змін та ручного управління завдали країні непоправної шкоди. Такого негативного внеску нам не могла дати навіть міжнародна фінансова криза», — зазначив Президент та додав, що значною мірою через публічні коментарі високопосадовців відбувся масовий відплив внесків із банків. Водночас він висловив переконання, що економічних підстав для таких процесів у банківській сфері та рівня валютного курсу немає.

Підбиваючи підсумки наради, В. Ющенко повідомив, що її учасники досягли домовленості про реалізацію «трьох кроків, які здійснюватимуть разом». Перший крок — це підписання спільної декларації, в якій йтиметься про економічний стан України та готовність сторін, що брали участь у нараді, спільно боротися із наслідками кризи. Другий крок — вироблення спільної позиції стосовно співпраці з МВФ. В. Ющенко підкреслив, що це конкретне висвітлення тих антикризових кроків, які треба зробити, у тім числі й через Верховну Раду. Третій крок передбачає створення робочої групи для вироблення спільного антикризового пакета.

Новини

26 Квітня 2024

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

Тігіпко придбав вагонобудівний завод в Австрії

Відсутність продажу брухту Укрзалізниці негативно позначається на діяльності компанії

НКРЕКП відмовилася скасовувати прайс-кепи для промисловості

В лютому імпорт напівфабрикатів з України становив 100 тисяч тонн

США вперше за 40 років розпочнуть виробництво ядерних боєголовок

У Києві вже відновили 70% енергообладнання, пошкодженого російськими обстрілами

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

ВСІ НОВИНИ ⇢