Банки розщедряться на нові стандарти

Точка зору
З 2018 року українські банки, разом з європейськими, перейдуть на нові стандарти фінансової звітності – МСФЗ 9. Більшості з них можуть знадобитися нові інвестиції від акціонерів: їм доведеться оплачувати не тільки поточні збитки, а й майбутні кредитні ризики. Європейські банки потребують 15-20% нового капіталу, а українські – до 30%.Дорогі стандарти

Перехід на МСФЗ 9, який відбудеться в 2018 році, готує банкам сюрпризи. Нова модель побудована на обліку майбутніх ризиків, в результаті банкам доведеться знову переоцінити кредитні портфелі та сформувати під них додаткові резерви.

У Нацбанку поки не готові назвати розмір коштів, який знадобиться банкам. «Ми отримали від більшості банків попередні розрахунки. У нас є певні питання до окремих банків з приводу попередніх розрахунків. Я впевнений, що ці розрахунки уточнюватимуться і ці уточнення будуть істотними протягом наступного року. Говорити про фінальні оцінки можна буде тільки протягом I кварталу 2018 року», – заявив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

Почасти такий підхід до оцінки кредитного портфеля Нацбанк запровадив ще на початку року, коли запрацювала постанова № 351 про кредитні ризики. Банки, які вже провели аналіз кредитного портфеля, не поспішають розкривати розмір додаткового дорезервування. «Ми очікуємо, що необхідний розмір резервів за МСФЗ 9 буде на рівні обсягу резерву, сформованого за постановою НБУ № 351. Тобто глобального збільшення резервів не буде», – сказала фінансовий директор ТАСкомбанку Ірина Росол. «Ми зараз завершуємо розрахунки. Не думаю, що будуть істотні відмінності в обсязі резервів. Ми дуже добре зарезервовані. Якщо ситуація в країні не зміниться, у нас змін не буде. У нас дуже хороший запас капіталу», – говорить фінансовий директор Райффайзен Банку Аваль Олег Сорока.

Директор департаменту кредитних ризиків та оцінки активів Ощадбанку Дмитро Олійник уточнив, що якщо в економіці не буде змін, банку доведеться доформувати резерви тільки в обсязі непокритого кредитного ризику. «Точні цифри дати складно. Але ми не виключаємо, що ця цифра може бути більше, ніж непокритий кредитний ризик. Більш точну інформацію ми отримаємо через кілька місяців», – сказав він. Раніше заступник голови Мінфіну Оксана Маркарова вже анонсувала, що наступного року відомство не планує випускати ОВДП на докапіталізацію держбанків.

Великі проблеми

Неофіційно банкіри розповідають, що рівень резервів у деяких банках зросте на третину, що вимагатиме від акціонерів проведення докапіталізації. Цей сценарій підтверджують в НБУ, припускаючи можливість запровадження перехідного періоду для переходу на МСФЗ 9. «Для деяких банків, групи банків або для банківської системи в цілому можуть бути певні наслідки. Наприклад, може бути приріст резервів, можемо побачити негативний вплив на капітал. В такому випадку ми будемо проводити дискусію, що робити далі. Наприклад, в Європі розглядається варіант обліку приросту резервів в капіталі, тобто частково цей приріст повертатиметься до регулятивного капіталу. Інший теоретичний варіант – тимчасове зниження вимог адекватності капіталу», – пояснив Віталій Ваврищук.

Менеджер з управління фінансовими ризиками компанії KPMG Дмитро Баюл каже, що банки в ЄС повинні збільшити резерви в середньому на 13%. Більшості європейських банків потрібно буде збільшити резерви на 18%, йдеться в результатах опитування 54 європейських організацій в семи країнах Європи. Найбільше резервів – 23,4% – доведеться сформувати під іпотечний кредитний портфель, 19% – під кредити МСБ, 18,9% – під корпоративні кредити, а на «інші кредити» – 22,7%.

Національний банк Австралії добровільно запровадив локальну адаптацію МСФЗ 9. Виявилося, що необхідний обсяг додаткових резервів за портфелем банку – 27,5%.

Гірка пігулка

Перехід на МСФЗ 9 змусить банки переглянути діючі кредитні програми і відмовитися від високоризикованих бізнес-моделей. Вже в момент видачі кредиту банк повинен буде оцінити всі можливі ризики, яких зазнає в майбутньому і позичальник, і кредитор. «МСФЗ 9 стримає кредитний апетит банків. Це основна цінність. Ми більше не побачимо банки з перекосами кредитної моделі», – вважає Ірина Росол.

Істотно зміниться і кредитна політика банків. «Раніше банки могли видавати кредити без формування резервів. Тепер же банки повинні думати про це вже в момент видачі кредиту», – стверджує Дмитро Баюл. За його словами, найбільш витратними в частині формування резервів і необхідності докапіталізації є споживчі кредити, іпотека та інвестиційні кредити. Найменш ризиковими є кредити на поповнення оборотних коштів і кредити іншим фінансовим інституціям.

Руденко Виктория

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢